Τετάρτη, 21 Ιανουαρίου 2015

Εκοιμηθη εν Κυρίω ο Μητροπολίτης Κεφαλληνίας Σπυρίδων


Μετά από πολυήμερη μάχη για τη ζωή του στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθήνας, ο Μητροπολίτης Κεφαλληνίας Σπυρίδων αναπαύθηκε λίγο μετά τις 4.00 σήμερα το απόγευμα. Οι εκκλησίες της Κεφαλονιάς ήδη άρχισαν να σημαίνουν πένθιμα.

Μαζί του στις τελευταίες στιγμές ήταν ο πρωτοσύγκελος αρχιμανδρίτης Γεράσιμος Φωκάς, ενώ τις προηγούμενες ημέρες  τον φρόντιζε ο αρχιμανδρίτης Σπυρίδων Πετεινάτος.

 Τα διαδικαστικά της εξοδίου ακολουθίας θα ανακοινωθούν από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος καθώς ο Μητροπολίτης ήταν μέλος της με το αξίωμα του Γραμματέα.

Η σορός θα έρθει αύριο στο Αργοστόλι στον Ιερό Ναό της Μητρόπολης. Τοποτηρητής αναλαμβάνει ο επίσκοπος Ηλίας Γερμανός. 

Ο μακαριστός Μητροπολίτης Κεφαλληνίας γεννήθηκε στον Πειραιά το 1926.
Το έτος 1953 απεφοίτησε της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Χειροτονήθηκε Διάκονος τον Μάρτιο του έτους 1951 και Πρεσβύτερος τον Ιανουάριο του 1954 από τους τότε Θεοφιλέστατους Επισκόπους Ευρίπου κ. Αλεξίου και Ρωγών κ. Διονυσίου, σεπτή Εντολή του Μακαριότατου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Κυρού Σπυρίδωνος. Υπηρέτησε ως Διάκονος εις τον Ιερό Ναό Αγίου Βασιλείου (Μετσόβου και Μπουμπουλίνας) Αθηνών από του έτους 1951 και τον Ιανουάριο του έτους 1954 χειροτονήθηκε Πρεσβύτερος σε αυτόν τον Ιερό Ναό.
Ακολούθως υπηρέτησε ως Γραμματεύς και Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης από του έτους 1954 - 1971, υπηρετών ταυτοχρόνως, από μεν του έτους 1954 - 1958 Προϊστάμενος και Ιεροκήρυξ του Μητροπολιτικού Ναού Παναγίας Δεξιάς, του οποίου έγινε και Κτήτωρας. Από το 1958 - 1971 Προϊστάμενος και Ιεροκήρυκας του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Αγ. Γρηγορίου του Παλαμά Θεσσαλονίκης.
Το έτος 1972 επέστρεψε στην γενέτειρά του, τον Πειραιά, τοποθετηθείς εις τον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας, ως Προϊστάμενος και Ιεροκήρυκας αυτού, κληθείς μετ' ολίγον υπό του Σεβασμιότατου Μητροπολίτου Πειραιώς Κυρού Χρυσοστόμου του Ταβλαδωράκη να αναλάβει την Πρωτοσυγκελλία και της Ιεράς αυτής Μητροπόλεως, οπότε και ο εν αρετή και Αγιότητι βίου διακρινόμενος, σοφός αυτός Ιεράρχης, πρότεινε αυτόν, ως βοηθό Επίσκοπό Του, το έτος 1976.Η χειροτονία του σε Τιτουλάριο Επίσκοπο Νεοχωρίου έγινε στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Πειραιώς (15.8.1976).
Μητροπολίτης Κεφαλληνίας εξελέγη, από την Σεπτή Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος, τον Μάιο του 1984. Η ενθρόνιση του έγινε στον Ιστορικόν Αρχιεπισκοπικό Θρόνο της Ιεράς Μητροπόλεως Κεφαλληνίας λίγους μήνες μετά.

Ιστορικές φωτογραφίες από την ενθρόνιση του Σπυρίδωνα εις την Μητρόπολη Κεφαλληνίας, 3 Ιουνίου 1984.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...