Κυριακή, 1 Ιουνίου 2014

Εκοιμήθη ο μοναχός Μωυσής ο Αγιορείτης


Μια σημαντική σύγχρονη μορφή του αγιορείτικου μοναχισμού, ο γέρων Μωυσής, ο οποίος τίμησε το ορθόδοξο σχήμα του Μοναχισμού, την ορθόδοξη Εκκλησία και ιδιαίτερα το αγιώνυμο όρος εκοιμήθη το πρωί της Κυριακής, μετά από σύντομη ασθένεια. Την εκδημία του Μωυσή του Αγιορείτη ανακοίνωσε η Μητρόπολη Καστορίας, καθώς ο κοιμηθείς γέρων Μωυσής κατόπιν δικής του επιθυμίας φιλοξενήθηκε το τελευταίο εξάμηνο στο Ιερό Επισκοπείο της Καστοριάς. 
Η σορός του μακαριστού λόγιου μοναχού τέθηκε σε προσκύνηση στο Παρεκκλήσιο του Ιερού Επισκοπείου της Καστοριάς. Αύριο η τιμία σορός του μακαριστού Γέροντος Μωυσέως θα μεταφερθεί στο Άγιον Όρος, προκειμένου να ψαλλεί στη 1.00 μ.μ. η Εξόδιος Ακολουθία στο Κυριακό της Ιεράς Σκήτης του Αγίου Παντελεήμονος και ο ενταφιασμός του στο Κοιμητήριο της Σκήτης.

Η βιωτή του

Ο μοναχός Μωυσής γεννήθηκε στην Αθήνα το 1952. Έζησε στο Άγιον Όρος περίπου 35 χρόνια. Ασχολήθηκε με την αγιογραφία, την ποίηση, την κριτική και τη συγγραφή.Έχει εκδώσει 52 βιβλία κι έχει γράψει περισσότερα από χίλια άρθρα. 

Έργα του έχουν μεταφρασθεί σε άλλες γλώσσες κι έχουν βραβευθεί. Έχει σειρά ομιλιών, κατόπιν προσκλήσεων μητροπόλεων, Πανεπιστημιών και συλλόγων, στην Ελλάδα και το Εξωτερικό. Έχει λάβει μέρος ως εισηγητής σε 80 συνέδρια.

Έχει διατελέσει αρχιγραμματεύς της Ιεράς Κοινότητος του Αγίου Όρους. Υπήρξε από εικοσαετίας αρχισυντάκτης του αγιορειτικού περιοδικού «Πρωτάτον» και μέλος επιφανών συλλόγων. Ήταν Γέροντας από 25ετίας της Καλύβης Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου της Ιεράς Σκήτης Αγίου Παντελεήμονος - Κουτλουμουσίου,της οποίας διετέλεσε Δικαίος. Θεωρήθηκε ο πολυγραφότερος σύγχρονος Αγιορείτης.

Πηγή: http://www.amen.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...