Παρασκευή 9 Μαΐου 2014

Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός στην Ι.Μ. Αγ. Νικολάου Μπάλα Πατρών



Μέσα σε κλίμα κατανύξεως τελέσθηκε ο Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός στην Ι. Μ. Αγ. Νικολάου Μπάλα Πατρών, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ.κ. Χρυσοστόμου.

Στο κήρυγμά του ο σεπτός Ποιμενάρχης μας αναφέρθηκε στα δώρα της Αναστάσεως του Κυρίου μας, τα οποία βίωσε στη ζωή του ο άγιος Νικόλαος. Η εκκλησία μας εορτάζει τον Μέγα Ιεράρχη, τον πανάγιο Νικόλαο, μέσα στο κλίμα της Αναστάσεως. Οι Άγιοι της εκκλησίας μας ήταν εκείνοι, οι οποίοι βίωσαν τα δώρα της Αναστάσεως του Κυρίου και ως γνήσιοι υιοί της Αναστάσεως τα μετέφεραν στον κόσμο. Ο Κύριός μας έφερε τη χαρά στους φοβισμένους μαθητές Του εισερχόμενος, των θυρών κεκλεισμένων, μετά την Ανάστασή Του εις το υπερώον της Ιερουσαλήμ. Αυτή τη χαρά κανείς δεν μπορεί να την κλέψει. Είναι μια χαρά βαθιά, εσωτερική, προσωπική, αλλά και χαρά συμπάσης της κτίσεως. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η υμνολογία της εορτής του Πάσχα, "σήμερον πάσα κτίσις αγάλλεται και χαίρει...", "νύν πάντα πεπλήρωται φωτός...". Είναι η ίδια ευχαριστηριακή χαρά που γευόμαστε στην Αναστάσιμη Τράπεζα κάθε φορά που τελούμε τη Θεία Λειτουργία.

Ο Κύριος αναφωνεί προς τους μαθητές Του το "ειρήνη υμίν" προσφέροντάς τους το δώρο της ειρήνης. Πρόκειται για μια ειρήνη εσωτερική, βιωματική, που διώχνει μακρυά το φόβο και την απαισιοδοξία. Αυτό το βίωμα καθρεφτίζεται στο ιλαρό πρόσωπο των Αγίων, αλλά και των μοναχών, οι οποίοι απαλλαγμένοι από κάθε κοσμική μέριμνα ακτινοβολούν μεταδίδοντας ειρήνη και γαλήνη.
Το πρόβλημα του σύγχρονου κόσμου είναι ότι έχει χάσει τη βεβαιότητα της Αναστάσεως. Είναι χρέος μας να πειστεί ο κόσμος πως δεν υπάρχουν πλέον νεκροί, αλλά κεκοιμημένοι που προσδοκούν την κοινή Ανάσταση. Όπως αναφέρει ο άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος, με την Ανάσταση του Κυρίου όλοι χαίρονται και αγάλλονται πλην ενός. Ο ανθρωποκτόνος διάβολος και ο θάνατος λυπούνται και θλίβονται. 

Στην εικόνα της εις Άδου Καθόδου ο Κύριος τραβά από τα δεσμά του Άδου τη σκλαβωμένη ανθρωπότητα στο πρόσωπο των πρωτοπλάστων.
Αυτά τα δώρα της Αναστάσεως ευχήθηκε ο Σεβασμιώτατος να καταυγάζουν τις ψυχές των μοναζουσών της Ιεράς Μονής, καθώς και των πιστών.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...