Παρασκευή 23 Μαΐου 2014

Πανήγυρις των πολιούχων Τριπόλεως Αγίων Νεομαρτύρων Δημητρίου και Παύλου


Με ιδιαίτερη λαμπρότητα ξεκίνησαν και φέτος οι ιερές Ακολουθίες εις μνήμην των πολιούχων της πόλεώς μας αγίων Νεομαρτύρων Δημητρίου και Παύλου.

Την Τετάρτη 21η Μαΐου 2014 στις 7:30 μ.μ. στον εορτάζοντα Ιερό Ναό Νεομαρτύρων Δημητρίου και Παύλου και Προφήτου Ηλιού έγινε η υποδοχή των ιερών Λειψάνων των αγίων Νεομαρτύρων από την Ιερά Μονή Βαρσών και της τιμίας Κάρας του αγίου Νεομάρτυρος Δημητρίου εκ του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Αγίου Βασιλείου Τριπόλεως, όπου φυλάσσονται.

Στον Μεγάλο Πανηγυρικό Πολυαρχιερατικό Εσπερινό προεξήρχε ο Αρχιεπίσκοπος Βερέγιας (Εκκλησία Ρωσίας) κ.κ. Ευγένιος.

Συμμετείχαν, επίσης, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιερισσού Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Θεόκλητος και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας κ. Αλέξανδρος.

Στην Ακολουθία του Εσπερινού προσήλθον πολλοί Κληρικοί της Μητροπόλεως και πλήθος Λαού. Καλλικέλαδοι Ιεροψάλτες της Μητροπόλεώς μας ελάμπρυναν την πανήγυρη των πολιούχων Αγίων μας.

Στο τέλος του Αρχιερατικού Εσπερινού, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Αλέξανδρος καλωσόρισε τους Αρχιερείς, λέγοντας:

«Η Τρίπολη σήμερα αγάλλεται και χαίρει για την εορτή και την μνήμη των δύο χρυσών αστέρων της.

Αισθανόμαστε χαρά, που αξιωθήκαμε να εορτάσουμε τους αγίους Νεομάρτυρές και πολιούχους της Τριπόλεως.

Κλήρος και Λαός είναι σήμερα εδώ για να τιμήσουμε τους αγίους δύο Νεομάρτυρες, οι οποίοι έσπειραν τα κόκαλά τους σε αυτήν την πόλη και εμείς σήμερα να καυχόμαστε, λέγοντας ότι απ’ τα κόκαλα βγαλμένη των Μαρτύρων τα ιερά προβάλλει καί κρατύνεται η πίστη μας.

Καλωσορίζουμε στην Τρίπολη τους δύο Αρχιερείς, οι οποίοι είναι γνωστοί σε εμάς, γιατί είναι δικά μας παιδιά, τα οποία αξιωθήκανε να γίνουν Ποιμένες και διδάσκαλοι, να γίνου άξιοι Πατέρες της Εκκλησίας μας, και αυτοί είναι ο άγιος Πατρών και ο άγιος Ιερισσού. Ευχόμεθα σε αυτούς κάθε ευλογία παρά Κυρίω.

Ο Σεβασμιώτατος, ο οποίος χοροστατεί, είναι ο Αρχιεπίσκοπος Βερέγιας κ.κ. Ευγένιος της Εκκλησίας της Ρωσίας και τυγχάνει Καθηγητής και Πρύτανης της Θεολογικής Σχολής της Μόσχας. Τον καλωσορίζουμε και αυτόν στην Τρίπολη.

Η συγκυρία της μνήμης των Αγίων μας έφερε έτσι τα πράγματα να εορτάζει μαζί μας και να προεξάρχει στην Ακολουθία του Εσπερινού. Του ζητάμε να ευλογήσει τον Λαό μας και να στηρίξει και αυτός το ποίμνιό μας με την προσευχή του.

Είναι και αυτός αδελφός Αρχιερεύς από την Εκκλησία της Ρωσίας, η οποία έχει πλήθος αγίων Μαρτύρων και Νεομαρτύρων. Ας ευχηθούμε να ενώσουν οι άγιοι Νεομάρτυρές μας τις πρεσβείες τους και να στηρίξουν την τοπική μας Εκκλησία». 

Αντιφωνώντας ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Βερέγιας κ.κ. Ευγένιος μεταξύ άλλων είπε:

«Ευχαριστώ εκ βάθους καρδίας για την ευγενή πρόσκλησή σας να βρίσκομαι σήμερα στην Μητρόπολή σας. Εύχομαι σε όλους «ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ».

Ο Θεός δημιούργησε την Εκκλησία του, η οποία είναι Εκκλησία Αγίων και Μαρτύρων. Τους τρείς πρώτους αιώνες έχουμε πλήθος αγίων Μαρτύρων.

Όλοι αυτοί μαρτύρησαν για τον Χριστό μας. Η Εκκλησία της Ρωσίας, όπως και της Ελλάδος, έζησε μέρες ακμής και παρακμής.

Στην αρχή του 20ου αιώνα στην Ρωσία έχουμε αμέτρητο πλήθος Μαρτύρων, οι οποίοι μαρτύρησαν σαν τους αγίους Νεομάρτυρες Δημήτριο και Παύλο για τον Χριστό.

Σας ευχαριστώ για την τιμή που μου κάνατε και εύχομαι ο αναστάς Κύριος να προστατεύει όλους τους Χριστιανούς μας».

Μετά το πέρας του Μεγάλου Αρχιερατικού Εσπερινού ο Σεβασμιώτατος παρέθεσε δείπνο στους προσκεκλημένους Αρχιερείς και στις συνοδείες τους στο Ίδρυμα Τυφλών «ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ» όπου και φιλοξενήθηκαν.













Πηγή: http://www.romfea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...