Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2013


Χαρμόσυνα θα ηχήσουν και εφέτος οι καμπάνες των εκκλησιών, για να αναγγείλουν το ανεπανάληπτο μυστήριο της σαρκώσεως του Υιού και Λόγου του Θεού. Η ενανθρώπιση του Κυρίου αποτελεί την έμπρακτη απόδειξη Αγάπης του Θεού για τον άνθρωπο: ο Θεός έγινε άνθρωπος, για να μπορέσει ο άνθρωπος να γίνει κατά χάριν Θεός.

Αυτή τη δωρεά του Θεού στον άνθρωπο μάς θυμίζουν τα Χριστούγεννα, που δεν είναι μια ετήσια αναμνηστική γιορτή, αλλά μια καθημερινή βίωση της θεϊκής Αγάπης. Οι περισσότεροι νομίζουν ότι τα Χριστούγεννα είναι δώρα, λαμπάκια, δέντρα, Άγιος Βασίλης και στολισμένες βιτρίνες…. Σε τι ωφελεί άραγε να στολίσουμε τα σπίτια μας, τους δρόμους και να μην ευπρεπίσουμε τις καρδιές μας;


Αληθινά Χριστούγεννα γιορτάζουμε, όταν απομακρύνουμε τα πάθη από τον εσωτερικό μας κόσμο, όταν ανανεώνουμε την ελπίδα, και δίνουμε επιτέλους προβάδισμα στην αγάπη για την επίλυση των αδιεξόδων μας. Αυτή η δική μας εν Χριστώ αναγέννηση, εκδηλώνεται με την έμπρακτη αγάπη μας προς τον οποιοδήποτε συνάνθρωπό μας.

Αληθινά Χριστούγεννα γιορτάζουμε, όταν στην καθημερινή μας ζωή εφαρμόζουμε το θεσπέσιο ύμνο της Αγάπης του Αποστόλου Παύλου. Όπως χαρακτηριστικά γράφει ο απόστολος: «Αν μπορώ να λαλώ όλες τις γλώσσες των ανθρώπων, ακόμη και των αγγέλων, αλλά δεν έχω αγάπη για τους άλλους, τα λόγια μου ακούγονται σαν ήχος χάλκινης καμπάνας, σαν κυμβάλου αλαλαγμός». «…Εκείνος που αγαπάει έχει υπομονή, έχει καλοσύνη, εκείνος που αγαπάει δε ζηλοφθονεί, εκείνος που αγαπάει δεν κομπάζει, ούτε περηφανεύεται, είναι ευπρεπής, δεν είναι εγωιστής, ούτε ευερέθιστος, ξεχνάει το κακό που του έχουν κάνει, δε χαίρεται για το στραβό που γίνεται, αλλά μετέχει στη χαρά για το σωστό. Εκείνος που αγαπάει, όλα τα δέχεται. Η πίστη, η ελπίδα και η υπομονή ποτέ δεν τον αφήνουν. Ποτέ η αγάπη δε χάνει την αξία της».

Πολλοί από μας, ίσως, μοιράζονται τη σκέψη ότι μόνο οι ανόητοι δείχνουν αγάπη χωρίς προσμονή ανταλλαγμάτων. Κι όμως η αγάπη είναι κάτι που μπορείς να το εμπιστευτείς, γιατί η αγάπη είναι μία πράξη πίστης, κι όποιος έχει λιγοστή πίστη, έχει και λιγοστή αγάπη. Ο καθένας από μας, έστω και υποσυνείδητα, αγαπά με εγγυήσεις, ελπίζοντας πως η αγάπη του θα του επιστραφεί. Αν, όμως, περιμένεις να αγαπήσεις μόνο όταν θα είσαι σίγουρος, ότι θα δεχτείς ίση αγάπη ως αντάλλαγμα, θα περιμένεις για πάντα.


Το μήνυμα της αγάπης των Χριστουγέννων ας γίνει ο οδηγός μας. Ας βοηθήσουμε τους ανθρώπους που το έχουν ανάγκη. Δείχνοντας αγάπη και καλοσύνη σε έναν ξένο είναι σαν να δείχνουμε αγάπη και καλοσύνη στον ίδιο τον Θεό, γιατί κάθε συνάνθρωπός μας είναι εικόνα του Θεού. Ας γίνει, λοιπόν, η καρδιά μας φάτνη ταπεινή, όπου θα ξαναγεννηθεί εκεί ο Χριστός. Το άστρο της Βηθλεέμ που έλαμψε πριν χιλιάδες χρόνια δε θα σβήσει ποτέ, διότι συμβολίζει την αγάπη που φέρνει τους ανθρώπους κοντά, αλλά και την ελπίδα που καίει στην καρδιά μας σα φωτιά.

Καλά και ευλογημένα Χριστούγεννα!

Βασιλική Αστερή 
Φοιτήτρια Παιδαγωγικού Τμήματος Πανεπιστημίου Πατρών
Μέλος Φοιτητικής Ομάδας Ι. Ν. Αγ. Νεκταρίου 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...