Δευτέρα 15 Ιουλίου 2013

Συνεντεύξεις π. Χρυσάνθου Στελλάτου στο τηλεοπτικό σταθμό Lepanto και στον ραδιοφωνικό σταθμό Max Fm


  Την Δευτέρα 15-7-2013 ο Αρχιμ. π. Χρύσανθος Στελλάτος παραχώρησε στο τηλεοπτικό σταθμό Lepanto και στον δημοσιογράφο κ. Κωνσταντίνο Φλαμή του ραδιοφωνικού σταθμού Max Fm, συνέντευξη με κεντρικό θέμα την κατάργηση της αργίας της Κυριακής.
  Ο π. Χρύσανθος τόνισε στα ΜΜΕ ότι η Κυριακή είναι ημέρα αφιερωμένη στον Κύριο, όπως άλλωστε μαρτυρεί και το όνομά της, και όχι ημέρα εργασίας. Οι χριστιανοί καλούνται να εκκλησιάζονται και να πραγματοποιούν έργα αγάπης προς τον συνάνθρωπο κατά την ημέρα αυτή. 
  Η κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας αποτελεί κατάφωρη ασέβεια προς ένα θεσμό αιώνων. Αξίζει να σημειωθεί ότι ισχύει από τα χρόνια του Μεγάλου Κωνσταντίνου καθώς θεσπίστηκε από την Α΄ Οικουμενική Σύνοδο το 325 μ.Χ.  Την σεβάστηκαν ακόμα και αλλόθρησκοι κατακτητές, δυστυχώς όμως στις ημέρες μας που χαρακτηρίζονται από την πλήρη ισοπέδωση αξιών και θεσμών όπως η παιδεία και η οικογένεια, φτάσαμε σε σημείο να ομιλούμε περί της καταργήσεώς της. 
  Πέρα από τις πνευματικές διαστάσεις του θέματος αξίζει να παρατηρήσουμε και τις κοινωνικές. Η Κυριακή είναι η ημέρα κατά την οποία παραδοσιακά η οικογένεια έχει την ευκαιρία να συγκεντρωθεί, να επικοινωνήσει γύρω από το Κυριακάτικο τραπέζι και να ξεκουραστεί.
  Παράλληλα η εργασία κατά την Κυριακή δημιουργεί αθέμιτο ανταγωνισμό προς τα μικρά καταστήματα. Θα είναι πραγματικά δύσκολο να ανταπεξέλθουν τόσο οικονομικά όσο και σε επίπεδο σωματικών δυνάμεων σε ένα εξαντλητικό επταήμερο ωράριο εργασίας. 
   Κλείνοντας την συνέντευξή του ο π. Χρύσανθος ανέφερε  την χαρακτηριστική ρήση του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού :


«Χριστιανοί μου το κέρδος της Κυριακής είναι καταραμένο»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...