Σάββατο 6 Ιουλίου 2013

Ιερά Πανήγυρις Ιεράς Μονής Κοιμήσεως της Θεοτόκου και Αγίου Ιωακείμ Νοτενών


Μεγάλη ήταν η προσέλευση των χριστιανών και φέτος από το χωριό Σκιαδά Τριταίας (τόπος καταγωγής του Οσίου Ιωακείμ), τα πέριξ χωριά καθώς και από την Πάτρα, που ανέβηκαν στην Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου και Αγίου Ιωακείμ Νοτενών για την ετήσια αυτής πανήγυρη, την Τετάρτη 3 Ιουλίου. Των Ιερών Ακολουθιών και της Θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο καθηγούμενος της Ιεράς Μονής αρχιμ. π. Ιερώνυμος Διαμαντόπουλος ενώ με εντολή του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ.κ. Χρυσοστόμου τον θείον λόγον εκήρυξε ο αρχιμ. π. Χρύσανθος Στελλάτος.


Στην ομιλία του ο πατήρ Χρύσανθος ετόνισε ότι ο Όσιος Ιωακείμ ήταν ουρανοπολίτης, δηλαδή από τη νεότητα του ακόμα η καρδιά του είχε προσανατολιστεί προς τον ουρανό. Τα εγκόσμια δεν τον ικανοποιούσαν και δεν έβρισκε νόημα εις αυτά.Για αυτό το λόγο πολύ νέος εγκατέλειψε τη γενέτειρα του, τους γονείς του, τους οικείους του και εφόρεσε το τιμημένο και άγιο ράσο του ορθοδόξου μοναχού.Τότε, αδελφοί μας, που εγκατέλειψε ο άγιος τα πρόσκαιρα, τα εφήμερα και τα προσωρινά, πόσοι δεν θα είπαν ότι έχασε τη νεότητα του, τη ζωή του, τα πάντα. Όμως πόσο λάθος έκαναν στην εκτίμησή τους! Μέχρι συντελείας των αιώνων οι ορθόδοξοι χριστιανοί θα τιμάμε τον Άγιο και θα ασπαζόμαστε τα χαριτόβρυτα αυτού λείψανα. Η αγία μας ορθόδοξος εκκλησία είναι αγιοτόκος και ο Κύριος μας ο Ιησούς Χριστός θέλει όλοι να αγιαστούμε. Προς τούτο καλούμαστε να αγαπήσουμε και εμείς τον ουρανό, να μετέχουμε στη μυστηριακή ζωή της εκκλησίας μας, να έχουμε πίστη σαν του οσίου Ιωακείμ. άλλωστε η πίστη είναι η γέφυρα που μας συνδέει με τον Θεό. Αποτυχημένος και απελπισμένος είναι μόνο ο άνθρωπος εκείνος που έχει χάσει την πίστη του και βλέπει τα πάντα γύρω του μαύρα και σκοτεινά. Κλείνοντας την ομιλία του ο π. Χρύσανθος επανέλαβε προς το εκκλησίασμα τη ευχή του γέροντος Παϊσίου του Αγιορείτου: "Εύχομαι να σας δω όλους αγιογραφημένους στους τοίχους των εκκλησιών".
Οι προσκυνητές είχαν την ευλογία να ασπαστούν τη Θαυματουργή εικόνα της Παναγίας μας καθώς και Ιερά Λείψανα του εορταζομένου αγίου που φυλάσσονται στην Ιερά Μονή.
Μετά το πέρας των Ιερών Ακολουθιών ο άγιος καθηγούμενος παρέθεσε σε όλους τους προσκυνητές μοναστηριακή τράπεζα.











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...