Σάββατο 25 Μαΐου 2013

ΜΝΗΜΗ ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ

Το Σάββατο 18 Μαΐου στην πλατεία Ποντιακού Ελληνισμού (Ελευθ. Βενιζέλου και Ακρωτηρίου) και ενώπιον της προτομής του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κυρού Χρυσάνθου του από Τραπεζούντος τελέσθηκε Τρισάγιο υπό του εκπροσώπου του Σεβασμ. Μητροπολίτου Πατρών    κ.κ. Χρυσοστόμου, πανοσ. Αρχιμανδρίτου π. Χρυσάνθου Στελλάτου, υπέρ Αναπαύσεως των ψυχών των υπό των βαρβάρων αδίκω θανάτω τελειωθέντων αδελφών ημών Ποντίων. Στο Ιερό Τρισάγιο συμμετείχαν ο πρωτ. π. Θεόδωρος Κωτσόπουλος και ο πρεσβύτερος π. Απόστολος Ζαφείρης.
Αρχικά, μέλη των χορευτικών τμημάτων του Φάρου, φορώντας τις παραδοσιακές ποντιακές στολές και κρατώντας την Ελληνική σημαία και το λάβαρο του σωματείου, με τη συνοδεία μελών και φίλων του συλλόγου, ξεκίνησαν από τη Εστία του Φάρου και κατέληξαν στη πλατεία Ποντιακού Ελληνισμού, όπου σε μια έντονα συγκινησιακή ατμόσφαιρα, τίμησαν τη μνήμη των νεκρών,  καταθέτοντας ένα λουλούδι και ανάβοντας ένα κερί στη μνήμη τους.
Στην κεφαλή της πορείας προπορευόταν ο Πρωτοπρεσβύτερος του Ι.Ν. Αγίου Ιωάννη Ρώσου π. Θεόδωρος Κωτσόπουλος, κρατώντας το σκούφο του τελευταίου Μητροπολίτη Τραπεζούντος Χρυσάνθου. Κειμήλιο  το οποίο έχει χαρίσει στο Φάρο, ο Αρχιμανδρίτης π. Χρύσανθος Στελλάτος.
Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος κ. Απόστολος Κατσιφάρας, ο Δήμαρχος Πατρέων κ. Γιάννης Δημαράς και ο Πρόεδρος του Φάρου κ. Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος, τονίζοντας όλοι τους την σημασία της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ποντίων και την ανάγκη συνέχισης τέτοιων εκδηλώσεων που στόχο έχουν τη διατήρηση της μνήμης.
Έπειτα ακολούθησε επίκαιρη ομιλία από τον  Αντιπρόεδρο του συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Πάτρας και μέλος του Φάρου  κ. Ηλία  Γκοτσόπουλο. Στη συνέχεια έγιναν δραματοποιημένες αναφορές στη ζωή των Ποντίων από μέλη του συλλόγου, την επιμέλεια των οποίων είχε η νηπιαγωγός Δέσποινα Σερασίδη-Πεντασκούφη.
Η  Μικτή Βυζαντινή Χορωδία Πατρών,  υπό την διεύθυνση του κ. Φώτη Μπαρούτα,  τραγούδησε παραδοσιακά ποντιακά τραγούδια, ενώ την εκδήλωση έκλεισαν χορευτές του Φάρου που καταχειροκροτήθηκαν χορεύοντας τον πυρρίχιο χορό – σέρρα.
Ο π. Χρύσανθος απευθυνόμενος στα μέλη του συλλόγου "Φάρος Ποντίων Πατρών" προέτρεψε να έχουν  πάντα μέσα στην καρδιά τους τον αιματοβαμμένο Πόντο και τις αλησμόνητες πατρίδες. Την εκδήλωση κάλυψε και πρόβαλε ο τηλεοπτικός σταθμός της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών «ΛΥΧΝΟΣ». 










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...