Σάββατο 18 Μαΐου 2013

Ο Σταυρός του Αποστόλου Ανδρέα του Πρωτοκλήτου στην Ρωσία!

09-rosia

Με λαμπρότητα και βυζαντινή μεγαλοπρέπεια θα εορτάσει και φέτος η Εκκλησία της Ρωσίας, την επέτειο των 1025 ετών από την Βάπτιση των Ρως στον Δνείπερο ποταμό.
Σύμφωνα με πληροφορίες η Ρωσική Εκκλησία εδώ και πολύ καιρό έχει επικοινωνία με την Ιερά Μητρόπολη Πατρών, προκειμένου να συμμετάσχει η Αποστολική Εκκλησία των Πατρών στους Εορτασμούς, αφού την Ρωσία και την Πάτρα τις συνδέει πνευματικά ο Άγιος Απόστολος Ανδρέας.
Από την πρώτη στιγμή ο Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος, χειρίστηκε το εν λόγω θέμα με πολύ σεβασμό προς την Ορθόδοξη παράδοση και με στόχο την πνευματική ωφέλεια των δύο Λαών.
Αμέσως ο Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών κ. Κύριλλος, υπέβαλε προς την Ιερά Μητρόπολή Πατρών δια της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, αίτημα για την μεταφορά του Σταυρού του Αγίου Ανδρέου τον Ιούλιο, από την Πάτρα στην Ρωσία και συγκεκριμένα στις πόλεις Μόσχα, Αγία Πετρούπολη, Κίεβο και Μινσκ.
Να σημειωθεί ότι ο Πατριάρχης Κύριλλος με το ίδιο έγγραφο προσκαλεί στους εορτασμούς τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο και τον Μητροπολίτη Πατρών κ. Χρυσόστομο.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Μητροπολίτης Πατρών απάντησε θετικά στο αίτημα του Πατριάρχη Μόσχας, ζητώντας παράλληλα την έγκριση και ευλογία της Ιεράς Συνόδου για να εξέλθει εκτός Ελλάδος για πρώτη φορά ο Σταυρός του Αγίου Ανδρέου του Πρωτοκλήτου.
Η μεταφορά του Ιερού Προσκυνήματος στην Ρωσία, θα συνοδεύσει εφόσον εγκριθεί το αίτημα ο Σεβ. Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος.
Πάντως δεν αποκλείεται ο κ. Χρυσόστομος να συναντηθεί με τον Ρώσο Προκαθήμενος, ώστε να γίνουν οι απαραίτητες συζητήσεις, κατά την επίσκεψη του στην Εκκλησία της Ελλάδος τον Ιούνιο.
Η μεταφορά του Σταυρού του Αγίου Ανδρέου στην Ρωσία θα συνδέσει πνευματικά, έτι περαιτέρω, τους δύο Ορθοδόξους Λαούς, Έλληνες και Ρώσους και ιδιαιτέρως την Ρωσία με την Πάτρα, την πόλη του Αγίου Ανδρέου, όπου φυλάσσεται η Αγία Κάρα του Πρωτοκλήτου, ο Σταυρός του Μαρτυρίου του και ευρίσκεται ο Τάφος του.
Η εξέλιξη αυτή έρχεται ως απάντηση σε όσους -ευτυχώς είναι ελάχιστοι- αβασάνιστα ομιλούν η γράφουν (με τον δικό τους τρόπο) περί «αξιοποιήσεως», όπως την εννοούν αυτοί, των Ιερών Θησαυρισμάτων, και όχι μόνον, αλλά έσπευσαν και σπεύδουν να κατηγορήσουν, εμμέσως πλην σαφώς, την Ιερά Μητρόπολη, ότι δεν ενδιαφέρεται περί της προβολής του Αγίου Ανδρέου και της πόλεως μας εκτός Ελλάδος.
Τέλος οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Σεβ. Μητροπολίτης Πατρών, σύντομα θα δώσει  συνέντευξη τύπου, περί του εν λόγω θέματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...