Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2012

Καταργούν την αργία της Κυριακής και προτείνουν την καθιέρωση της Δευτέρας ως αργίας.




Νέος χάρτης για ωράριο, καύσιμα, αγορά
Ριζικές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας της αγοράς επέρχονται με νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης. Το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές και οι τροποποιήσεις στο ωράριο αποσκοπούν στην τόνωση της αγοραστικής κίνησης, στην ενίσχυση της απασχόλησης και στη βελτίωση του τουρισμού. Η προσπάθεια εκσυγχρονισμού συνοδεύεται από τη θέσπιση αυστηρών κυρώσεων για αγορανομικές παραβάσεις. Ειδικά για το «πείραγμα» στις αντλίες των καυσίμων προβλέπεται κλείσιμο των πρατηρίων και φυλάκιση των ιδιοκτητών. Το νέο πλαίσιο συγκεντρώνει τα πυρά συνδικαλιστικών και επαγγελματικών ενώσεων.
Γκρεμίζει τα... τείχη της κυριακάτικης αργίας η κυβέρνηση, επιτρέποντας στα καταστήματα να λειτουργούν επτά ημέρες την εβδομάδα, όλο τον χρόνο. Για την ακρίβεια, όπως ανακοίνωσαν χθες ο υπ. Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης, ο υφυπουργός Θ. Σκορδάς και ο γγ Καταναλωτή Γ. Στεργίου, παρουσιάζοντας το νομοσχέδιο που τροποποιεί τον Αγορανομικό Κώδικα, θα μπορούν επιχειρήσεις με καταστήματα εμβαδού μέχρι 250 τ.μ. να είναι προαιρετικά ανοιχτές όλες τις Κυριακές.

Σε μια προσπάθεια να αποκλείσει τα πολυκαταστήματα και τα οργανωμένα εμπορικά πάρκα και κέντρα, βάζει επίσης ως προϋποθέσεις αυτές οι επιχειρήσεις να μην είναι διασυνδεδεμένες με οποιαδήποτε νομική μορφή με «αλυσίδες» αλλά και να μην είναι τύπου «shop in a shop» (κατάστημα σε κατάστημα). Για τους μεγάλους και οργανωμένους της αγοράς δίνει το δικαίωμα της λειτουργίας μόνο επτά Κυριακές ετησίως. Αυτές θα είναι δύο πριν από τα Χριστούγεννα, τέσσερις στις αντίστοιχες εκπτωτικές περιόδους που καθορίζει μέσα από το νομοσχέδιο, και μία η Κυριακή των Βαΐων.
Οι Κυριακές των «μικρών» και των «μεγάλων» της αγοράς θα έχουν ωράριο από τις 10 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα, ενώ το υπουργείο προτείνει την καθιέρωση της Δευτέρας ως αργίας. Εξάλλου, με τροπολογία σε άλλο νομοσχέδιο θα επιτραπεί μόνο γι' αυτές τις γιορτές η λειτουργία των καταστημάτων και στις 30 Δεκεμβρίου, εκτός από τις 23 του μηνός.
Τα επιχειρήματα της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης για την απελευθέρωση της Κυριακής είναι η τόνωση της απασχόλησης με την έλευση της ανάπτυξης, η αλλαγή του τουριστικού προϊόντος κάνοντας τη χώρα μας και χώρα προορισμού για καταναλωτικές αγορές, η αναζωογόνηση των γειτονιών, οι οποίες λόγω της ύφεσης έχουν γεμίσει με κλειστά καταστήματα, αλλά και η ενδυνάμωση των μικρομεσαίων προκειμένου να διεκδικήσουν μερίδιο στον τζίρο του λιανεμπορίου. Επιπλέον η Ελλάδα προσαρμόζεται στα πρότυπα των περισσότερων ευρωπαϊκών χωρών.
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης θέτει το νομοσχέδιο σε δημόσια διαβούλευση για δύο εβδομάδες και ταυτόχρονα προτείνει την καθιέρωση δύο επίσημων περιόδων εκπτώσεων. Η χειμερινή θα έχει διάρκεια από τη δεύτερη Δευτέρα του Ιανουαρίου μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου και η θερινή από τη δεύτερη Δευτέρα του Ιουλίου μέχρι το τέλος του Αυγούστου. Τις δύο πρώτες Κυριακές αυτών των σεζόν τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά. Επίσης φέρνει δύο δεκαήμερα προσφορών, το πρώτο του Μαΐου και το πρώτο του Νοεμβρίου, με τις επίσης δύο πρώτες Κυριακές ανοιχτές.
ΕΘΝΟΣ, 11/12/2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...