Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2012

Ιερά Πανήγυρις Ιερού Ναού Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου στο χωριό Λουκά της Ιεράς Μητροπόλεως Μαντινείας και Κυνουρίας

 ieri

Μετά πάσης μεγαλοπρεπείας και θρησκευτικής λαμπρότητος εορτάστηκε και εφέτος η Ιερά Μνήμη του εν Αγίοις πατρός ημών Ιωάννου του Χρυσοστόμου εις τον ομώνυμον Ιερόν Ναόν που ευρίσκεται εις το χωρίον Λουκά του Νομού Αρκαδίας.
Την παραμονή της εορτής, Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2012, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ιερισσού, Αρδαμερίου και Αγίου Όρους κ. Θεοκλήτου και συγχοροστατούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Μαντινείας και Κυνουρίας κ. Αλεξάνδρου και Πατρών κ. Χρυσοστόμου, τελέσθηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός. Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιερισσού κ. Θεόκλητος εξύμνησε τον μέγα πατέρα και διδάσκαλο της οικουμένης Άγιο Ιωάννη τον Χρυσόστομο και αναφέρθηκε ιδιαιτέρως στη σημασία των λέξεων πατήρ και διδάσκαλος μέσα στο χώρο της Ορθοδόξου πνευματικότητος. Ο Σεβασμιώτατος κλείνοντας την ομιλία του υπογράμμισε ότι οι άγιοι για να λάβουν πνεύμα έδωσαν αίμα με μοναδικό σκοπό να φθάσουν εις τον Αγιασμόν, τη Σωτηρία και τη Λύτρωση. Τέλος έκανε αναφορά στους δύο συγχοροστατούντες Αρχιερείς. 
Προς τον Σεβ. Μητροπολίτην Πατρών κ. Χρυσόστομο, με τον οποίο συνυπηρέτησαν στην Ιερά Μητρόπολη Μαντινείας, ανέφερε: "Σεβασμιώτατε, υπηρετήσαμε την τοπική Εκκλησία μαζί. Υπήρξες δάσκαλος, ιεροκήρυξ, ηγούμενος, Γραμματεύς και Αρχιγραμματεύς στην Ιερά Σύνοδο, και σήμερα πατήρ, διδάσκαλος και επίσκοπος της Αποστολικής Εκκλησίας των Πατρών. Σας παρακαλώ να προσεύχεσθε πάντοτε δι'εμέ". Προς δε τον άγιο Μαντινείας κ. Αλέξανδρο ανέφερε: "Σεβασμιώτατε άγιε Μαντινείας, ήρθαμε σήμερα στον πανηγυρίζοντα αυτόν Ιερό Ναό για να φιλήσουμε το χέρι σας, να ζητήσουμε την ευλογία σας και να σας παρακαλέσουμε να εύχεσθε για τους δύο πρώην ιεροκήρυκές σας που αξιώθηκαν του Αρχιερατικού αξιώματος. Ο Θεός να σας έχει σαν τα ψηλά βουνά". Ο άγιος Μαντινείας συγκινημένος απευθύνθηκε προς τους δύο Αρχιερείς, προς τους άρχοντας που προσήλθαν εις την Ιερά Πανήγυρη και προς το χριστεπώνυμο πλήρωμα της Εκκλησίας που είχε κατακλύσει τον Ιερό Ναό, λέγοντας: "Τους παρόντας αγίους Αρχιερείς, πάντοτε τους καμάρωνα και πάντοτε προσευχόμουν ο Κύριος να τους αναδείξει επισκόπους, ποιμένας και πατέρας της Εκκλησίας μας". 
Εν συνεχεία, με τη συμμετοχή του ιερού κλήρου και πλήθους λαού, τελέσθηκε η καθιερωμένη Ιερά Λιτανεία της χαριτοβρύτου εικόνος του αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου.
Ανήμερα της εορτής, τελέσθηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρών κ. Χρυσοστόμου, ο οποίος έλκει την καταγωγή του από το χωρίον Λουκά Αρκαδίας. Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην αγία ζωή και τα χαρίσματα με τα οποία ήταν κεκοσμημένος ο εορτάζων άγιος πατήρ της Εκκλησίας μας. Ιδιαίτερα συγκινημένος με την εκεί παρουσία του τόνισε στο πολυπληθές εκκλησίασμα ότι ο συγκεκριμένος Ιερός Ναός ήταν και είναι το κέντρο της ζωής του χωριού. Εκεί οι γάμοι, οι βαπτίσεις. οι εξόδιες ακολουθίες και τα ιερά μνημόσυνα των προσφιλών προσώπων. Κλείνοντας την ομιλία του, ευχήθηκε να μας αξιώνει ο Θεός και ο άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος να συναντιόμαστε στην Ιερά Πανήγυρη του χωριού μας.
Οι Ιερές Ακολουθίες καλύφθηκαν από τον Τηλεοπτικό Σταθμό "ΛΥΧΝΟΣ" της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών.


















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...