Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2012

ΓΕΝΙΚΗ ΙΕΡΑΤΙΚΗ ΣΥΝΑΞΗ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΠΑΤΡΩΝ


Στο πλαίσιο των Πρωτοκλητείων 2012, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2012 στον Παλαιό Ιερό Ναό του Αγίου Ανδρέου Πατρών, Γενική Ιερατική Σύναξη, προκειμένου να ενημερωθούν οι Ιερείς για τρέχοντα και πολύ σημαντικά θέματα, τα οποία απασχολούν την σύγχρονη Ελληνική κοινωνία και να ανταλλάξουν απόψεις για την αντιμετώπιση των πολλών δυσκολιών και ποιμαντικών αναγκών που αναφύονται καθημερινώς, λόγω τηςσοβούσης κρίσεως.
Το πρωί ετελέσθη Θεία Λειτουργία στον Παλαιό Ιερό Ναό του Αποστόλου Αγίου Ανδρέου και μνημόσυνο για την ανάπαυση της ψυχής του μακαριστού Μητροπολίτου Πατρών Νικοδήμου, με την συμπλήρωση τεσσάρων ετών από την κοίμησή του.
Μετά το κέρασμα ο Σεβασμιώτατος ανέπτυξε το θέμα: «Η ποιμαντική της Εκκλησίας μας στην σύγχρονη Ελληνική κοινωνία».


Ο Σεβασμιώτατος ανεφέρθη στην επικρατούσα σήμερα δύσκολη κατάσταση, λόγω του μνημονίου. Μίλησε για την φτώχεια, την ανεργία, την (λάθρο)μετανάστευση, τα εθνικά θέματα, την κρίση σε θεσμούς και αξίες και τον τρόπο αντιμετωπίσεως από την Εκκλησία.
Ετόνισε την ανάγκη ενότητος, σύμπνοιας, εργατικότητας, αυτοθυσιατικού φρονήματος, ασκητικής ζωής, καθαρού Ορθοδόξου λόγου και συμπαραστάσεως στους βασανιζομένους και ταλαιπωρημένους αδελφούς μας, οι οποίοι καθ’ ημέραν φτάνουν στις αυλές του Κυρίου για παρηγοριά και απαντοχή.
Επίσης ετονίσθη η ανάγκη ανασυγκροτήσεως της Ενορίας, που είναι κύτταρο της Εκκλησιαστικής ζωής και απεφασίσθη η δημιουργία Ταμείου Αλληλεγγύης των Κληρικών επί νέας βάσεως, ώστε να αντιμετωπίζονται οι ανάγκες αδελφών μας Κληρικών, οι οποίοι αντιμετωπίζουν ποικίλα προβλήματα.
Επίσης οι Ιερείς ενημερώθηκαν περί του θέματος της αξιολογήσεως των και για διάφορα άλλα πνευματικά και διοικητικά θέματα.
Δεύτερος ομιλητής ήτο ο Επίκουρος Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. κ. Κωνσταντίνος Κωτσιόπουλος, ο οποίος με βάθος θεολογικό αλλά και βασιζόμενος στην σύγχρονη κοινωνική κατάσταση, ανέπτυξε το θέμα: «Ορθοδοξία και οικονομική κρίση».
Τέλος στους Ιερείς διενεμήθη έντυπο ενημερωτικό υλικό για την πνευματική και φιλανθρωπική διακονία τους και επικοδομητικά βιβλία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...