Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2012

Εορτή Ανακομιδής Ιερού Λειψάνου Οσίου Πατρός ημών Γερασίμου του Νέου Ασκητού στη νήσο της Κεφαλληνίας

Με ευλάβεια, κατάνυξη, επισημότητα και λαμπρότητα εορτάσθηκε και εφέτος στη φερώνυμο Ιερά Μονή η Ανακομιδή του Ιερού και χαριτοβρύτου Λειψάνου του Οσίου και Θεοφόρου Πατρός ημών Γερασίμου του νέου Ασκητού. Χιλιάδες πιστοί προσήλθαν στα Άγια Χώματα της Κεφαλονιάς δια να λάβουν τη χάρη του Τριαδικού Θεού με τις πρεσβείες του Οσίου Γερασίμου και να αποθέσουν στο άφθαρτο ιερό του Λείψανο τους πόνους, τις αγωνίες της ψυχής τους καθώς και τα φορτία των δυσκολιών της ζωής.
Στη φετινή εορτή συμμετείχαν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες των Ιονίων Νήσων: Κερκύρας, Παξών & Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος, Λευκάδος & Ιθάκης κ. Θεόφιλος, Ζακύνθου & Στροφάδων κ. Διονύσιος, προσκεκλημένοι του οικείου Ιεράρχου Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κεφαλληνίας κ.κ. Σπυρίδωνος. 
Την παραμονή της εορτής Παρασκευή 19 Οκτωβρίου τελέσθηκε στον μεγαλοπρεπέστατο νέο Βυζαντινό Ιερό Ναό του Αγίου ο Μέγας Πολυαρχιερατικός Εσπερινός στον οποίο χοροστάτησε και εκήρυξε τον θείο λόγο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Διονύσιος. Μετά το πέρας του Εσπερινού ετελέσθη η καθιερωμένη Ιερά Αγρυπνία όπου εψάλησαν τα Ιερά Εγκώμια έμπροσθεν του Ιερού Σκηνώματος του Οσίου πατρός ημών Γερασίμου. 
Την κυριώνυμη ημέρα, Σάββατο 20 Οκτωβρίου, ετελέσθη πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία, χοροστατούντος και προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κερκύρας κ. Νεκταρίου, ο οποίος και εκήρυξε το θείο λόγο.
Μετά τη Θεία Λειτουργία, με τη συμμετοχή της χορείας των Αρχιερέων, του Ιερού κλήρου, των μοναχών και των μοναζουσών, με την παρουσία όλων των τοπικών Αρχών και χιλιάδων ευλαβών προσκυνητών από την Κεφαλονιά και από άλλα μέρη της Ελλάδας, ξεκίνησε η μεγαλειώδης Ιερά Λιτανεία του αφθάρτου Ιερού Σκηνώματος του Αγίου.
Κατά τη διάρκεια της Ιεράς Λιτανείας, σύμφωνα με την παράδοση της Κεφαλονιάς, πολλοί πιστοί  βρίσκονταν ξαπλωμένοι καθ'όλο το μήκος της διαδρομής, αναμένοντας να περάσει πάνω απ'αυτούς το θείο σκήνωμα του Αγίου για ευλογία, αγιασμό και θεραπεία ψυχοσωματικών ασθενειών από τις οποίες κάποιοι δοκιμάζονται.
Στο πανέμορφο νησί του Αγίου Γερασίμου, την Κεφαλονιά, μετέβησαν πολλοί Πατρινοί προσκυνητές, κληρικοί και λαϊκοί, ανάμεσα στους οποίους ήταν οι Αρχιμανδρίτες π. Χρύσανθος Στελλάτος, π. Γερβάσιος Παρακεντές, ο πρεσβύτερος π. Απόστολος Ζαφείρης και οι Ιεροψάλτες και συνεργάτες του blog μας Σπυρίδων Κασπίρης και Μιχαήλ Ζαφείρης, οι οποίοι συνέψαλαν μετά του χορού των ιεροψαλτών εις την Ιερά Αγρυπνία.
Η Ιερά Ακολουθία του Εσπερινού μεταδόθηκε ζωντανά από τον Τηλεοπτικό Σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών ΛΥΧΝΟΣ καθώς επίσης και από τον Ραδιοφωνικό μας Σταθμό ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΩΝ ΠΑΤΡΩΝ στους 88.4 μεγακύκλους των FM. Η Θεία Λειτουργία μεταδόθηκε ζωντανά μέσα από τη συχνότητα του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Εκκλησίας της Ελλάδος καθώς επίσης και από τον τηλεοπτικό και Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών.

Φωτογραφικό Υλικό από τον Πανηγυρικό Εσπερινό












Από την Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία
















Από την Ιερά Λιτάνευση του Ιερού Σκηνώματος

















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...