Δευτέρα, 8 Οκτωβρίου 2012

Διδαχές Αγίου Νεκταρίου - Η Προσευχή


  • "Η προσευχή είναι ο ήλιος των νοερών οφθαλμών της ψυχής. Όπως ο ήλιος είναι το φως στο σώμα, έτσι και η προσευχή στην ψυχή. Η προσεκτική προσευχή είναι άσβεστο και διαρκές φως της ψυχής και του νου. Είναι ουράνια πανοπλία, η οποία προστατεύει αυτούς που έδωσαν τον εαυτό τους στο Θεό. Η προσευχή είναι φάρμακο κατά των παθών. Είναι χορηγός ζωής και υγείας, είναι μεγάλο όπλο, ασφάλεια, θησαυρός, λιμάνι, άσυλο χωρίο. Είναι σωτήριο φάρμακο που εμποδίζει τα αμαρτήματα και θεραπεύει τα πλημμελήματα. Είναι ρίζα και μητέρα μυρίων αγαθών", λέει ο Άγιος.

  • Η προσευχή για να είναι αληθινή χρειάζεται μερικές προϋποθέσεις. Πρέπει να γίνεται "χωρίς περισπασμούς και ρεμβασμούς. Ο νους να είναι σε εγρήγορση και η ψυχή να έχει πόνο μετάνοιας. Να μην περιορίζεται στα λόγια, αλλά να κατευθύνεται απ'τα αγαθά πράγματα. Η προσευχή πρέπει να είναι εκτενής και να έχει όχημα την ταπεινοφροσύνη. Ο προσευχόμενος γνωρίζει τη δική του ασθένεια και επικαλείται τη δύναμη του Θεού" , λέει ο Άγιος Νεκτάριος.

  • Η προσευχή μας βοηθάει στη ζωή και στον πνευματικό αγώνα. "Είναι ομιλιά με το Θεό, είναι λήθη των γηίνων, άνοδος στον ουρανό. Με την προσευχή εκδημούμε πρός το Θεό. Όταν σκεφτούμε ότι με την προσευχή βρισκόμαστε στο Θεό, τότε η προσευχή μας γίνεται χωρίς μετεωρισμούς" , λέει ο Άγιος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...