Σάββατο, 29 Σεπτεμβρίου 2012

Βασίλειος Στεργιούλης, Οι Τούρκοι καπηλεύονται το Βυζάντιο!


Κατάπληκτος διάβασα προσφάτως σε αθηναϊκή εφημερίδα την εισήγηση του σεβασμιότατου μητροπολίτου Αλεξανδρουπόλεως κ. Ανθίμου στο συνέδριο των Θρακών, όπου ήταν ο κεντρικός ομιλητής, ότι οι Τούρκοι καπηλεύονται τον χιλιόχρονο βυζαντινό μας πολιτισμό.
Είπε συγκεκριμένως ο σεβασμιότατος: «Φέτος γιορτάστηκαν σε διάφορες Ευρωπαϊκές Χώρες τα 1700 χρόνια από το όραμα που είδε ο Μέγας Κωνσταντίνος στη Μουλβία γέφυρα το 312, το «εν τούτω νίκα». Η Τουρκία συμμετείχε σε όλες τις εκεί εκδηλώσεις με εκθέματα βυζαντινά».
Αναφέρθηκε σε δύο αρχαιολόγους καθηγητές από την Κωνσταντινούπολη, τους οποίους κάλεσε ο ίδιος στη Θράκη και μίλησαν «για την εντολή που είχαν λάβει από τον πρωθυπουργό τους να αναδείξουν κάθε τι βυζαντινό, που βρίσκεται στα σπλάχνα της σημερινής Τουρκίας!».
Έκανε λόγο για «τους δικέφαλους αετούς, που προστέθηκαν στο σήμα της Αστυνομίας της γείτονος Χώρας».

Επικαλέσθηκε τη μαρτυρία των ακροατών του για την εμφάνιση στο διαδίκτυο των αγαλμάτων «των αρχαίων Ελλήνων της Ιωνίας, που τοποθέτησαν οι δήμαρχοι σε όλες τις πόλεις της Μ. Ασίας, λέγοντας ότι αυτοί ήταν «οι άνθρωποι του Αιγαίου», όπως συνήθως οι Τούρκοι ξεναγοί αποκαλούν τους αρχαίους Έλληνες της Μ. Ασίας.
Και κατέληξε ο σεβασμιότατος ότι τα παραπάνω «Και τόσα άλλα... φανερώνουν ότι σε πολιτιστικό πεδίο χάσαμε πολλές ευκαιρίες και (όπως για το όνομα «Μακεδονία» σήμερα) θα διαμαρτυρόμαστε αύριο για την καπήλευση ενός ολόκληρου πολιτισμού μας, τον οποίο, να πούμε την αλήθεια, εμείς εδαφίσαμε, ευτελίσαμε και περιφρονήσαμε».
Είναι όντως αποκαρδιωτικά όσα συμβαίνουν σήμερα, τόσο στη χώρα μας όσο και εκτός αυτής, αφού οι διάφοροι γειτονικοί λαοί, καπηλεύονται την ιστορία και τον πολιτισμό μας. Φτάσαμε σε τόση ηθικοπνευματική και πολιτιστική κρίση, που γεννάει θλιβερές σκέψεις για το μέλλον μας ως λαού.
Γιατί τι καλό να περιμένει κανείς, όταν και εμείς οι ίδιοι, όχι μόνο αδιαφορούμε για το λαμπρό μας πολιτισμό αλλά και τον βλέπουμε με απαξίωση; Εμείς οι ίδιοι υποτιμούμε τον ιδρυτή της χιλιόχρονης αυτοκρατορίας του Βυζαντίου Μέγα Κωνσταντίνο και μάλιστα την ώρα που ευρωπαϊκές χώρες γιορτάζουν τα 1700 χρόνια από το όραμα, που είδε ο Μέγας όντως αυτός αυτοκράτορας στη Μουλβία γέφυρα το 312 μ.Χ. Οι χριστιανικές ευρωπαϊκές Χώρες ξέρουν να σέβονται και να τιμούν επαξίως την ιστορία και τον πολιτισμό. Ενώ εμείς μυωπάζουμε, εξαιτίας των νεοφανών ιδεολογικών μας αγκυλώσεων και διαγράφουμε και απορρίπτουμε όλως αυθαιρέτως και με μια μονοκονδυλιά την ιστορία μας και τον πολιτισμό μας. Συγκεκριμένα διαγράφουν κάποιοι εδώ το χιλιόχρονο Βυζάντιο, ακριβώς γιατί το χαρακτηρίζει ο ελληνορθόδοξος πολιτισμός. Παραβλέπουν και διαστρέφουν άλλοι την τεράστια συμβολή της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας στη διατήρηση του Ελληνισμού κατά την 400χρονη Τουρκοκρατία και στον αγώνα της Εθνεγερσίας του ‘21. Λησμονούν την Αγιά Σοφιά. Μένουν μόνο στον Παρθενώνα. Κάνουν άλμα ιστορικό. Μεταπηδούν από την αρχαιότητα στο Νέο Ελληνισμό. Ή μάλλον στην τραγική εποχή μας. Εποχή κυρίως ηθικοπνευματικής κρίσης, που έχει ως συνέπεια την οικονομική, η οποία μας ευτέλισε στον κόσμο όλο ως λαό και ως Έθνος.
Είναι αυτό κραυγαλέο σύμπτωμα των καιρών μας.
Ευχαριστώ για τη φιλοξενία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...