Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2012

Η Εορτή της Ανακομιδής του Ιερού Λειψάνου του εν Αγίοις πατρός ημών Νεκταρίου Επισκόπου Πενταπόλεως του θαυματουργού στην ενορία μας













   Μετά κατανύξεως & εκκλησιαστικής λαμπρότητος τελέσθηκε στον Ιερό Ναό μας η εορτή της Ανακομιδής του ιερού και χαριτοβρύτου Λειψάνου του εν Αγίοις πατρός ημών Νεκταρίου Επισκόπου Πενταπόλεως του Θαυματουργού. Την Κυριακή το απόγευμα 2 Σεπτεμβρίου ετελέσθη, προεξάρχοντος του πανοσ. Αρχιμανδρίτου π. Χρυσάνθου Στελλάτου, ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός μετ'αρτοκλασίας & θείου κηρύγματος. Ο π. Χρύσανθος ξεκίνησε την ομιλία του ως εξής:  "Δίκαιοι εις τον αιώνα ζώσι", λέγει ο λόγος του Θεού ο οποίος επαληθεύεται στη ζωή όλων των Αγίων της πίστεώς μας και φυσικά στη ζωή και το πρόσωπο του εν Αγίοις πατρός ημών Νεκταρίου Επισκόπου Πενταπόλεως του θαυμαυτουργού του οποίου την θείαν και ιεράν ανακομιδήν του ιερού του Λειψάνου χαρμοσύνως εορτάζουμε και πανηγυρίζουμε. Η ιερά Ανακομιδή αγαπητοί μου αδελφοί πραγματοποιήθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου του έτους 1953.
   Ο Άγιος Νεκτάριος είχε την ευλογία να γεννηθεί σ'ένα πνευματικό και ευλογημένο οικογενειακό περιβάλλον δηλαδή το πατρικό του σπίτι ήταν κατ'οίκον εκκλησία και εργαστήριον αγιότητος...
   Η οικογένεια προσφέρει στα παιδιά τα πρώτα και σημαντικά εφόδια για τη ζωή τους. Σε ηλικία 13 ετών με πίστη στον Κύριο και την Παναγιά μας αλλά και με την ευχή των γονέων του φεύγει από την πατρίδα του τη Σηλυβρία της Θράκης για να πάει στη Βασιλίδα των πόλεων, την Κωνσταντινούπολη, για σπουδές. Σε ηλικία 20 ετών φθάνει στη Χίο όπου γίνεται δάσκαλος - μοναχός και χειροτονείται διάκονος. Εν συνεχεία ο π. Χρύσανθος ανεφέρθη στις θεολογικές σπουδές του Αγίου στην Αθήνα, τη μετέπειτα πορεία του στην Αλεξάνδρεια όπου χειροτονήθηκε πρεσβύτερος και ύστερα επίσκοπος, την επιστροφή του στην Αθήνα αναλαμβάνοντας τη Διεύθυνση της Ριζαρείου Σχολής και τέλος την ίδρυση της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος στην Αίγινα. Απευθυνόμενος στο εκκλησίασμα, συνέστησε να μιμηθούμε όλοι τον Άγιο Νεκτάριο στην πίστη, την υπομονή, την πραότητα & την αγάπη πρός τον Ιησούν Χριστόν. 
   Το ίδιο βράδυ από τις 10 μ.μ. έως τη 1 μετά μεσονύκτιον ετελέσθη υπό του πρεσβυτέρου π. Αγγέλου Μπουλιέρη η καθιερωμένη Ιερά Αγρυπνία εν πληθούση εκκλησία, κατά την οποίαν εψάλλησαν τα ιερά Εγκώμια εις τον άγιον & θαυματουργόν Ιεράρχην Νεκτάριον.
   Την κυριώνυμον ημέρα, προεξάρχοντος του Αρχιμ. π. Πέτρου Μποζίνη, τελέσθηκε η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία. Ο π. Πέτρος στο θείο λόγο του ανεφέρθη εις τον βίον του Αγίου μας & τα θαύματα που επιτελεί ο Άγιος Νεκτάριος εις άπασαν την οικουμένην .  
   Το εσπέρας της ιδίας ημέρας, προεξάρχοντος του πανοσ. Αρχιμανδρίτου π. Ιγνατίου Κασπίρη ετελέσθη ο Μεθεόρτιος Εσπερινός και η Ιερά Παράκλησις του Αγίου. Εν συνεχεία επηκολούθησε η Ιερά Λιτάνευσις των Σεπτών και Χαριτοβρύτων Λειψάνων & της Αγίας Εικόνος του Αγίου εις άπασαν την ενορίαν με τη συμμετοχή πλήθους πιστών.
   Στις Ιερές Ακολουθίες συμμετείχαν οι Αρχιμανδρίτες π. Γερβάσιος Χριστοδουλόπουλος, π. Χρύσανθος Στελλάτος, π. Πέτρος Μποζίνης, π. Ιγνάτιος Κασπίρης, π. Παύλος Αμανατιάδης, οι πρεσβύτεροι π. Κων/νος Παπακώστας, π. Νεκτάριος Γαλάνης, π. Ανδρέας Γιαννακόπουλος, π. Άγγελος Μπουλιέρης, π. Δημήτριος Χατζηαθανασίου, π. Σπυρίδων Γκολώνης, π. Ανδρέας Πολίτης, π. Κων/νος Καυκάς και οι διάκονοι Κασσιανός Ιατρός & Χρήστος Λυκουρέσης. Επίσης στις ως άνω Ιερές Ακολουθίες έψαλαν οι Ιεροψάλτες Παναγιώτης Παπασταύρου (Πρωτοψάλτης Ιερού Ναού), Σπυρίδων Κασπίρης, Μάριος Σαράντης, Μιχαήλ Ζαφείρης, Παύλος Ζαφειράκης & Παναγιώτης Καρασπήλιος.
    Μετά το πέρας όλων των Ιερών Ακολουθιών οι κυρίες που διακονούν καθ'οιονδήποτε τρόπο στον Ιερό Ναό προσέφεραν το καθιερωμένο εκκλησιαστικό κέρασμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...