Σάββατο 25 Αυγούστου 2012

Ιερά Μονή Υπεραγίας Θεοτόκου Άτρου















Το μοναστήρι της Υπεραγίας Θεοτόκου Άτρου (Παναγία της Άτρου) βρίσκεται στο ομώνυμο βουνό που δεσπόζει πάνω από τον Πόρο και σε υψόμετρο 760 μέτρων, σε ένα μικρό οροπέδιο κοντά στην κορυφή. Η θέα προς το Ιόνιο είναι εκπληκτική, ενώ ο Πόρος και ο μικρός του όρμος είναι ακριβώς κάτω από το μοναστήρι. Το περιβάλλον και η εικόνα του κτιριακού συγκροτήματος, θυμίζουν παλαιότερες εποχές. Η περιοχή είναι έρημη και η πρόσβαση σε αυτή δύσκολη λόγω του υψομέτρου.

Η μονή είναι αφιερωμένη στην γέννηση της Θεοτόκου και αποτελεί σημαντικό μνημείο για ολόκληρη την Κεφαλονιά. Σήμερα υπάρχει μόνο ένας μοναχός στην Άτρο. Έξω από τον περίβολο υπάρχει το νεότευκτο Ηγουμενείο, στο οποίο φιλοξενούνται οι επισκέπτες της μονής. Είναι το αρχαιότερο μοναστήρι του νησιού. Εορτάζει την 8η Σεπτεμβρίου και εκείνη την ημέρα πολλοί κάτοικοι της περιοχής και επισκέπτες ανεβαίνουν στην Άτρο, καθώς πρόκειται για σημαντική εορτή των Πρόννων με ρίζες βαθιά στην ιστορική παράδοση του τόπου.

Το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό της μονής είναι ο μεσαιωνικός αμυντικός πύργος της, ένα σπάνιο στοιχείο μοναστηριακής αρχιτεκτονικής. Η κατασκευή του επιβλήθηκε λόγω των πολλών πειρατικών επιδρομών του μεσαίωνα. Η θέα από το μοναστήρι στο Ιόνιο είναι συγκλονιστική. Με τον όρμο και τον οικισμό του Πόρου στα πόδια σας, μπροστά σας απλώνεται ένα πανόραμα με την Πελοπόννησο και την Στερεά Ελλάδα στο φόντο του Ιονίου πελάγους. Η πρόσβαση με αυτοκίνητο γίνεται από χωματόδρομο λίγο μετά το φαράγγι του Πόρου. Βρίσκεται σε απόσταση 5 χιλιομέτρων από τον Πόρο μέσω χωματόδρομου.

Την 16η Αυγούστου οι Αρχιμανδρίτες π. Χρύσανθος Στελλάτος και π. Πέτρος Μποζίνης ανέβηκαν στην Ιερά Μονή Υπεραγίας Θεοτόκου Άτρου Κεφαλληνίας, προκειμένου να προσκυνήσουν την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας μας και να γνωρίσουν από κοντά το ιστορικό αυτό Μοναστήρι. 

Με πολλή αγάπη ο Ηγούμενος της Μονής, Αρχιμανδρίτης Δανιήλ Ζωγράφος, αφού προσέφερε το καθιερωμένο μοναστηριακό κέρασμα, ξενάγησε του πατέρες σε όλους τους χώρους της παλαιάς και νέας Μονής.   

Από την πλευρά τους οι φιλοξενούμνοι πατέρες ευχαρίστησαν τον Καθηγούμενο π. Δανηίλ για την θερμή υποδοχή και για τον κόπο στον οποίο υπεβλήθει προκειμένου να ξεναγηθούν σε όλους τους χώρους της Μονής. 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...