Δευτέρα 6 Αυγούστου 2012

Συνέντευξη π.Χρυσάνθου περί αιμοδοσίας

  • Πατέρα Χρύσανθε θα θέλαμε να σας ρωτήσουμε πώς η εκκλησία βλέπει την αιμοδοσία.
  • Η Εκκλησία μας, στην κατανυκτική ακολουθία της Μ. Πέμπτης, ψάλλει: “Εξηγόρασας ημάς εκ της κατάρας του νόμου τω τιμίω σου Αίματι”, δηλάδη ο Κύριος μάς εξηγόρασε από την κατάρα του νόμου δια του Αίματος του. Ο Κύριος λοιπόν προσφέρει το Αίμα του δια την σωτηρίαν του κόσμου και είναι παράδειγμα μεγάλου αιμοδότου. Εάν λοιπόν σκεπτόμεθα το μεγαλείο της αγάπης του Κυρίου μας θα πρέπει και εμείς να προσφέρουμε εις τον βωμόν και την υπηρεσίαν της αγάπης λίγο αίμα, το οποίον είναι βασικό στοιχείο της ζωής, χάριν της σωτηρίας ενός αδελφού μας.


    Ομοίως στην τρίτη στάση των εγκωμίων της Μ. Παρασκευής ψάλλεται: “΄Ωσπερ πελεκάν, τετρωμένος την πλευράν σου Λόγε, σους θανόντας παίδας εζώωσας, επιστάξας ζωτικούς αυτοίς κρουνούς”. Είναι θαυμάσια και άκρως διδακτική αυτή η εικόνα. Ο πελεκάνος όταν δει ότι οι νεοσσοί του έχουν δηλητηριασθεί υπό του όφεως, σχίζει το στήθος του και με το αίμα του ποτίζει τους νεοσσούς του σώζοντας τους από το βέβαιο θάνατο. Κατά παρόμοιο τρόπο ο Κύριος μας προσέφερε το αίμα του για τη σωτηρία του κόσμου και την κατάλυση του κράτους του θανάτου.



  • Μπορείτε να μας αναφέρετε περιπτώσεις που η Εκκλησία μας συμβάλλει στο θέμα της αιμοδοσίας ;
  • Η Εκκλησία μας πάντοτε πρωτοστατεί σε ενέργειες διοργάνωσης εθελοντικής αιμοδοσίας. Καλεί τους πιστούς να ενημερωθούν γύρω από το θέμα αύτο και να δείξουν έμπρακτα, με τη συμμετοχή τους ,την αγάπη τους και το σεβασμό τους για την ανθρώπινη ζωή. Ειδικότερα στην Ιερά Μητρόπολη Πατρών έχει οργανωθεί κατά τον καλύτερο τρόπο η εθελοντική αιμοδοσία με τη συνεργασία των νοσηλευτικών ιδρυμάτων της πόλεως μας. Ο σεπτός ποιμενάρχης μας κ.κ. Χρυσόστομος από τις πρώτες ημέρες αναλήψεως των αρχιερατικών του καθηκόντων στην Αποστολική Εκκλησία των Πατρών φρόντισε ιδιαιτέρως για τη συγκεκριμένη διακονία, ορίζοντας για το σκοπό αυτό ως υπέυθυνο τον πρωτοπρεσβύτερο π. Ιωάννη Σταυρόπουλο εφημέριο του ιερού ναού Παντοκράτορος Πατρών. Επίσης ο τηλεοπτικός σταθμός της Ιεράς Μητροπόλεως μας από το 2004 φιλοξενεί σε εβδομαδιαία εκπομπή τον κ. Λευτέρη Πολυκρέτη, μέλος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών (ΟΣΕΑ).
  • Πάτερ γνωρίζουμε ότι οι χιλιαστές δεν δέχονται τη μετάγγιση αίματος. Εσείς πώς σχολιάζετε αυτό το γεγονός;
  • Οι χιλιαστές, όπως παρερμηνεύουν πολλά άλλα χωρία της Αγίας Γραφής έτσι παρερμηνεύουν χωρία από το Λευϊτικόν (γ΄17, ζ΄25, ιζ΄14) καθώς και το σχετικό χωρίο της Καινής Διαθήκης “απέχεσθαι ειδωλοθύτων και αίματος και πνικτού και πορνείας”(Πραξ. ιε΄ 29). Είναι ωστόσο σαφές ότι τα συγκεκριμένα εδάφια αναφέρονται στη βρώση του αίματος και σχετίζονται με ειδωλολατρικές συνήθειες χωρίς να έχουν καμία απολύτως σχέση με την μετάγγιση του αίματος ,η οποία γίνεται για καθαρά ιατρικούς λόγους.


  • Πατέρα Χρύσανθε σας ευχαριστούμε που είχατε την καλοσύνη να απάντήσετε στα ερωτήματά μας.
  • Σας ευχαριστώ και εγώ με τη σειρά μου που μου δώσατε τη δυνατότητα να αναφερθώ σε ένα τόσο σημαντικό και σπουδαίο θέμα. Κλείνοντας θα ήθελα να προτρέψω όλους τους αδελφούς μας που θα διαβάσουν και αυτή τη συνέντευξη να γίνουν εθελοντές αιμοδότες, πραγματοποιώντας με αυτό τον τρόπο μια ύψιστη πράξη αγάπης , προσφοράς και θυσίας προς τους συνανθρώπους μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...