Παρασκευή 17 Αυγούστου 2012

Εορτή Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Ι.Μ.Γηροκομείου Πατρών





Πλήθη πιστών προσήλθαν σε όλους τους Ιερούς Ναούς για να τιμήσουν την Παναγία μας, κατά την ημέρα της μεγάλης Γιορτής της.
Εξαιρέτως όμως, ο πιστός Λαός κατέκλυσε τους Ναούς, τα Μοναστήρια και τα Προσκυνήματα, τα οποία είναι αφιερωμένα στην μνήμη της.
Το κέντρο των Ιερών Λατρευτικών Εκδηλώσεων προς τιμήν της Πανάγνου Κόρης και αειμακαρίστου Παρθένου στην ιερά Μητρόπολή μας, ήτο το Μοναστήρι της στην Πάτρα, όπου φυλάσσεται η θαυματουργή Εικόνα της, η επικαλουμένη «Γηροκομίτισσα».
  • Βεβαίως καθ’ όλο το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου το προσκύνημα στην Ιερά Μονή ήταν μεγάλο, ως έχομε και άλλη φορά σημειώσει, όμως εκορυφώθη κατά την παραμονή και ανήμερα της Εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.
Το απόγευμα της 14ης Αυγούστου, ετελέσθη από τους Πατέρας της Μονής ο Μικρός Εσπερινός και «εξήλθε» λιτανευτικά η Ιερά Εικών για να τοποθετηθή στον συγκεκριμένο τόπο για το προσκύνημα.
Στις 9 το βράδυ, έγινε κατά την Μοναστηριακή τάξη, η υποδοχή του Αρχιερέως και άρχισε ο Μέγας Εσπερινός στον οποίο χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος, συγχοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ατλάντας κ. Αλεξίου, ο οποίος κατ’ αυτάς τας ημέρας ευρέθη στην Πάτρα, απ’ όπου κατάγεται.
Ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμά του, ανεφέρθη στην μεγάλη προστασία και κραταιά σκέπη της Υπεραγίας Θεοτόκου και στις ικεσίες και την παρρησία της προς τον πανοικτίρμονα Κύριον, ώστε να μας ελεή παρά τα πολλά μας αμαρτήματα.
Επίσης, εξ’ αφορμής της κατά χιλιάδες, προσελεύσεως του κόσμου στο Μοναστήρι για να προσκυνήση την Παναγία, έκανε λόγο για την βαθειά ευλάβεια των ανθρώπων και ιδιαιτέρως των Ορθοδόξων Ελλήνων, για τις βαθειές ρίζες της ιεράς ευσεβείας και για την αφοσίωσή τους στην Αγία μας Εκκλησία, γεγονός που θαυμαστά και περίτρανα φαίνεται κατά τον Εορτασμό της Μητρός του Κυρίου και δικής μας γλυκυτάτης Μάνας. Ο Σεβασμιώτατος, είπε μεταξύ των άλλων:
«Αυτή η ευλάβεια μοιάζει με ένα ποτάμι, που παρασύρει ο,τιδήποτε βρίσκεται στον ρουν του για να εμποδίση την έκφραση της πατρώας ευσεβείας και της ιεράς παραδόσεως.
Αυτό το ποτάμι, αυτή η κοσμοσυρροή, είναι η απάντηση σε όλους εκείνους οι οποίοι κατά καιρούς, πλην όμως ανεπιτυχώς, επεχείρησαν, να υψώσουν απηρμένην οφρύν έναντι των ιερών και οσίων του Γένους μας, τα οποία έχουν γίνει ένα με το αίμα μας, με την ιστορία μας, με την πορεία μας μέσα στον χρόνο.
Το Μοναστήρι της Παναγίας της Γηροκομήτισσας είναι το καλύτερο Σχολείο και σεις που κατά χιλιάδες το κατακλύσατε σήμερα, είστε οι καλύτεροι δάσκαλοι για να διδαχθούν τα παιδιά μας, ποιός είναι ο Αληθινός Θεός, πως ήλθε στον κόσμο ως άνθρωπος και γιατί ενηνθρώπησε και ποιά η σχέση του Θεού με τον άνθρωπο, η θεανθρώπινη δηλαδή, κοινωνία...
Ακόμα και αν καταργηθούν από τα Σχολεία, όλα τα μαθήμτα που αναφέρονται στην πίστη μας, τα θρησκευτικά δηλαδή, που δεν πιστεύω ότι θα τολμήσουν να το πράξουν οι άφρονες διώκτες της ευσεβείας και αν ακόμα όλα τα σύμβολα προσπαθήσουν απεγνωσμένα να αποκαθηλώσουν, αρκεί, ναι αρκεί, αυτό το μάθημα που γίνεται αυτές τις ημέρες σ’ αυτό το Μοναστήρι, να αναπληρώση όλες τις διδακτικές ώρες και όλους τους διδάσκοντες, αφού οι αυλές της Παναγίας μας μετατρέπονται, η τι λέγω είναι το καλύτερο πνευματικό Πανεπιστήμιο περί του Προσώπου του Θεού και περί της αξίας του ανθρωπίνου προσώπου...
Γι’ αυτό σας συγχαίρω, γιατί η συγκλονιστική παρουσία σας αυτές τις ημέρες και ιδιαίτερα σήμερα στο Μοναστήρι της Παναγίας μας, είναι ένα ηχηρό ράπισμα σε όσους θέλουν να ξεθεμελιώσουν ο,τι ιερό και άγιο σ’ αυτό τον τόπο ὅ,τι μας κράτησε στα πόδια μας επί τόσους αιώνες.
Αυτό σας το προσκύνημα, αυτό το ξέσπασμα της ευλαβείας σας είναι η μεγαλυτέρα αντίσταση στον σύγχρονο οδοστρωτήρα που θέλει να ισοπεδώση κάθε πνευματική αξία στη χώρα μας.
Μπράβο σας, να ζήσετε! Είστε ο,τι ωριαιότερο μας έχει χαρίση ο Θεός. Είστε η χαρά μας και ο στέφανός μας, ιδιαίτερα τα ευλογημένα παιδιά μας που με τον μαχητικό ενθουσιασμό τους, όμοιον με εκείνο του Ιησού του Ναυή, που εμπόδισε τον ήλιο να δύση, αντιστέκονται σε όποια προσπάθεια στρέφεται εναντίον της πνευματικής μας ταυτότητος και της Ελληνορθόδοξης αυτοσυνειδησίας και υποστάσεώς μας...
Μη αποκάμετε αδελφοί, μη πτοήσθε ενώπιον των όποιων δυσκολιών, μη λυγίζετε... Προχωρείστε με πίστη στο Θεό και βεβαίαν την ελπίδα της τελικής νίκης και της εξόδου από τον ωκεανό της σύγχρονης απελπισίας, στον οποίο ωδήγησαν την χώρα μας και τον τόπο μας. Ακόμα και αν όλα τα υλικά αγαθά χαθούν και τα κοσμικά πράγματα λείψουν, «τίποτα δεν είναι, αν η ψυχή μένει στητή και ολόρθη» γεμάτη εμπιστοσύνη στον Θεό και την Παναγία μας.
  • Χαιρόμεθα μέσα στις δυσκολίες και τις περιπέτειες που μας επέβαλλαν και που θα μας επιβάλλουν και στη συνέχεια να ζήσωμε, διότι είναι μια λαμπρά ευκαιρία, να ξαναβρούμε τον εαυτό μας που ίσως χάσαμε και να ανασυντάξωμε τις πνευματικές και εσωτερικές μας δυνάμεις, αποδεικνύοντάς τους ότι είμαστε «σκαρί» ανθεκτικότατο και ποτέ δεν χανόμαστε, αλλά αντιθέτως μέσα από τις όποιες δυσχέρειες μεγαλουργούμε, γιατί έχομε μάνα μας την Παναγία μας..».
  • Ακολούθησε η Ιερά αγρυπνία, περατωθείσης της Θείας Λειτουργία στις 3 το πρωί, ενώ το ποτάμι των Προσκυνητών κατέφθανε ασταμάτητα στο Μοναστήρι. Στην ιερά Αγρυπνία προέστη και ελειτούργησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ. κ. Χρυσόστομος, με συλλειτουργούς τον Ηγούμενο και Πατέρες της Μονής.
Το πρωί της 15ης Αυγούστου, ετελέσθη η Θεία Λειτουργία στο Καθολικό της Μονής, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ατλάνας κ. Αλεξίου, ο οποίος έχει παλαιότερα χρηματίσει Ηγούμενος της Ιερά Μονής, ενώ το προσκύνημα ήταν ασταμάτητο.
Στο ιερό Βήμα, ήτο συμπροσευχόμενος ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ.κ. Χρυσόστομος, ο οποίος εκήρυξε τον θείο λόγο, αναφερθείς στος αρετές της Παναγίας μας. Εστίασε στην ταπείνωση, την υπακοή, την σεμνότητα, την φιλαθρωπία της Κυρίας Θεοτόκου, αρετές τις οποίες πρέπει να μιμούμεθα, για να χαίρεται η μεγάλη μας Μάνα.
Επίσης εξήγησε ο Σεβασμιώτατος, ότι εξ αφορμής της ελεημοσύνης της Παναγίας μας, η οποία και τα ελάχιστα υπάρχοντά της διένειμε στους πτωχούς, ώστε απολύτως ελευθέρα να ανέλθη στους ουρανούς, αφιέρωσε την ημέρα της 15ης Αυγούστου, στους ενδεείς και εμπεριστάτους αδελφούς μας.
Με θερμά λόγια και ζέση ψυχής, ο Σεβασμιώτατος εκάλεσε το πολυπληθές προσκύνημα σε πανστρατειά και παρεκάλεσε, ώστε και με την ελάχιστη συνεισφορά τους να ενισχύσουν το φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας προκειμένου να μη στερούνται των βασικών αναγκών για την επιβίωσή τους οι αδελφοί μας, οι οποίοι αντιμετωπίζουν δυσκολίες και προβλήματα εξ αιτίας της κρίσεως που βιώνει ο τόπος μας.
(Σε όλους τους Ιερούς Ναούς, ανεγνώσθη σχετική εγκύκλιος του Σεβασμιωτάτου).
Επίσης ο Σεβασμιώτατος, ευχαρίστησε τον Σεβ. Μητροπολίτη Ατλάντας κ. Αλέξιο, ο οποίος εργάζεται στην ξενητειά για τα αδέλφια μας που βρέθηκαν εκεί στην ξένη γη για να βρουν στον ήλιο μοίρα και που τον ξένο τόπο τον πότισαν με τον ιδρώτα και το αίμα τους, μετατρέποντάς τον σε «Μεγάλη Ελλάδα».
Συγκινητική ήταν η αναφορά του Σεβασμιωτάτου στις δυσκολίες, που αντιμετώπισαν όλοι οι ξενητεμένοι αδελφοί μας που έφυγαν από τα πατρογονικά τους κρατώντας την Εικόνα της Παναγίας και την ευχή της μάνας τους.
Αυτά τα ιερά εφόδια τους κράτησαν ισχυρούς και εμεγαλούργησαν στους ξένους τόπους.
Παρεκάλεσε τον Σεβ. Ατλάντας να μεταφέρη στα ξενητεμένα παιδιά της Πάτρας, της Επαρχίας μας γενικώτερα και σε όλον τον Ελληνισμό που βρίσκεται στα όρια της μεγάλης Επαρχίας του, την αγάπη μας και τις θερμές ευχές μας, για ο,τι καλό και ευλογημένο από τον Θεό δια πρεσβειών της Παναγίας μας....
Το ιερό προσκύνημα συνεχίστηκε αμείωτο στο Μοναστήρι, καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...