Τρίτη 3 Ιουλίου 2012

Μαγεία: Μία σύγχρονη μάστιγα

Συνέντευξη του Αρχιμανδρίτου π. Χρυσάνθου Στελλάτου


Απίστευτες διαστάσεις στην εποχή της προηγμένης τεχνολογίας έχει προσλάβει η εξάπλωση της μαγείας, καθώς τα πλοκάμια της έχουν εισχωρήσει ακόμα και στο χώρο της πολιτικής, παγιδεύοντας μυριάδες θύματα στην Ελλάδα, χώρα της Ορθοδοξίας και ανά την υφήλιο. Πάρα πολλοί αδελφοί μας εμπλέκονται στα πλοκάμια του διαβόλου ζητώντας λύσεις στα διάφορα προβλήματά τους. Ο π. Χρύσανθος έχει παραχωρήσει επί του θέματος αυτού πολλές συνεντεύξεις στον τοπικό τύπο καθώς και σε ποικίλα χριστιανικά blog.

  • Ερώτηση: Ποιούς κινδύνους ενδέχεται να αντιμετωπίσει ο άνθρωπος που καταφεύγει στους μάγους, τις μάγισσες, τις χαρτορίχτρες, τους αστρολόγους, κλπ. ;
Απάντηση: Εκτός από τους απατεώνες που εξαπατούν και εκμεταλλεύονται τους αφελείς, υπάρχουν και οι δαιμονοκίνητοι μάγοι, οι οποίοι με την επίκληση των πονηρών και ακαθάρτων πνευμάτων προσπαθούν προσπαθούν να κάνουν το κακό στο συνάνθρωπο. Οι μάγοι είναι όργανα του πονηρού, έστω και αν παρουσιάζονται ως άνθρωποι ευσεβείς και ευλαβείς.


  • Ερωτ.: Υφίσταται διαχωρισμός ανάμεσα στη λευκή και τη μαύρη μαγεία;
Απαντ.: Ουσιαστικός διαχωρισμός ανάμεσα στη λευκή και τη μαύρη μαγεία δεν υφίσταται. Και στις δύο αυτές περιπτώσεις η αμαρτία είναι ίδια διότι οι μάγοι έρχονται σε άμεση επικοινωνία με τον διάβολο.


  • Ερωτ.: Ενδέχεται αυτοί που προσφεύγουν στους μάγους να βρούν λύση στα προβλήματά τους;
Απαντ.: Σε καμία περίπτωση ο πατέρας του ψεύδους διάβολος δεν μπορεί να προσφέρει λύση στα προβλήματα των ανθρώπων. Η Αγία Γραφή μας διδάσκει ότι τις αυθεντικές λύσεις των ποικίλων προβλημάτων μας τις βρίσκουμε κοντά στο Σωτήρα Χριστό και στην Αγία μας Ορθόδοξο Εκκλησία. 

  • Ερωτ.: Για ποιό λόγο οι άνθρωποι καταφεύγουν στη μαγεία;
Απαντ.: Κατά την ταπεινή μου άποψη, η έλλειψη της εμπιστοσύνης στην αγάπη και την πρόνοια του Θεού οδηγεί τον άνθρωπο στα πλοκάμια του διαβόλου που είναι η μαγεία. Ο πιστός, το συνειδητό μέλος της Εκκλησίας, γνωρίζει ότι το καταφύγιο του είναι ο σαρκωμένος Θεός της Αγάπης ο Κύριος μας Ιησούς Χριστός και η Αγίας μας Εκκλησία. Ο άνθρωπος που δεν ζει την πνευματική ζωή βιώνει το μηδενισμό του και το θάνατό του και ζει μέσα στην απελπισία. Προσπαθεί λοιπόν αυτή την απελπισία να την καλύψει μέσω της μαγείας, της αστρολογίας και των άλλων μεθόδων που υπαγορεύει ο άρχοντας του ψεύδους, ο διάβολος.

  • Ερωτ.: Με ποιούς τρόπους ο χριστιανός μπορεί να αντιμετωπίζει τους πειρασμούς της μαγείας;
Απαντ.: Η μαγεία αντιμετωπίζεται με τη συμμετοχή μας στα Ιερά Μυστήρια της Εκκλησίας μας, την Ιερά Εξομολόγηση και την Θεία Κοινωνία, την προσευχή και τη Νηστεία. Επειδή δυστυχώς οι χριστιανοί μας δεν εξομολογούνται, δεν κοινωνούν, δε νηστεύουν, δεν προσεύχονται, δεν διατηρούν καθαρό το κατοικητήριον της ψυχής που είναι το σώμα του κάθε ανθρώπου, βρίσκει ο πειρασμός τον άνθρωπο αθωράκιστον πνευματικά με αποτέλεσμα να ασκεί εξουσία επάνω του και να τον βασανίζει.


Κλείνοτας ο π. Χρύσανθος ανέφερε ως πρότυπο και παράδειγμα μετανοίας τον Άγιο Κυπριανό, ο οποίος ήταν μέγας μάγος της εποχής του, που βλέποντας τη δύναμη του εσταυρωμένου & αναστάντος Χριστού απαρνήθηκε τη μαγεία, αναδείχθηκε μάρτυρας της Εκκλησίας και δοχείον του Παναγίου Πνεύματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...