Σάββατο 23 Ιουνίου 2012

Συνέχεια των απόψεων & προβληματισμών των νέων μας για το θέμα των ναρκωτικών

  • Κατά τη γνώμη μου, οι περισσότεροι νέοι οδηγούνται στα ναρκωτικά εξ'αιτίας των κακών & λανθασμένων συναναστροφών τους. Κάποιες φόρες η απογοήτευση των νέων και η έλλειψη της απαιτούμενης μόρφωσης & παιδείας είναι παράγοντες που οδηγούν στον "ψεύτικο παράδεισο" των ναρκωτικών.
  • Πιστεύω ότι οι αιτίες που ωθούν τους ανθρώπους στα ναρκωτικά είναι διάφορες και ποικίλουν. Διάφορες απογοητεύσεις στη ζωή των νέων, τους καταρρακώνουν ψυχολογικά και βρίσκουν δήθεν διέξοδο σε επιβλαβείς ουσίες για τη ζωή τους, όπως τα ναρκωτικά. Μια άλλη αιτία είναι τα οικονομικά αδιέξοδα κάποιων συνανθρώπων μας καθημερινά αλλά και η άποψη ότι μ'αυτόν τον τρόπο (δηλαδή κάνοντας χρήση ναρκωτικών ουσιών) οι νέοι "χαλαρώνουν" και ξεφεύγουν από τη ρουτίνα, αδιαφορώντας όμως για τις μετέπειτα συνέπειες.
 
 Ο Αρχιμανδρίτης π. Χρύσανθος Στελλάτος, Διευθυντής του Γραφείου Νεότητος της Ι.Μ. Πατρών, αφουγκράζεται τους προβληματισμούς των νέων.

  • Τα ναρκωτικά είνα η μάστιγα της εποχής μας. Η χρήση ναρκωτικών ουσιών είναι συμβόλαιο με το θάνατο. Η έλλειψη θέλησης, πνευματικού & ψυχικού σθένους, αυτοσεβασμού και αγωνιστικού φρονήματος είναι τα βασικά αίτια που συνήθως οδηγούν τους ανθρώπους στα ναρκωτικά. Μια οικογενειακή ή ερωτική απόρριψη, μια αστοχία σε εξετάσεις, μια οικονομική καταστροφή είναι, επίσης, αρνητικοί παράγοντες που συμβάλλουν στην ηττοπάθεια και την ψυχοσωματική παράδοση των νέων σε εξαρτησιογόνες ουσίες όπως τα ναρκωτικά.
  • Κατά την άποψή μου οι νέοι εκείνοι που οδηγούνται στο "βαθύ γκρεμό" των ναρκωτικών επηρεάζονται από τις παρέες των φίλων τους για να γίνουν όπως λένε ξεχωριστοί. Η πρόσκαιρη ηδονή των ναρκωτικών καθιστά τους νέους υποχείριους και αδιάφορους για την καθημερινότητα. Τέλος, ένας άλλος λόγος είναι και η δυσχερής οικονομική & ψυχολογική κατάσταση των ανθρώπων που επιμηκύνεται συνεχώς στη εποχή μας.
  • Τα ναρκωτικά αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που μαστίζουν την κοινωνία μας τόσο σε εθνικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο. Κυρίαρχη & καταλυτική αιτία του προβλήματος είναι η διακοπή της σχέσης - ένωσης του σύγχρονου ανθρώπου με το Δημιουργό του, το Θεό. Χωρίς την ένωσή του με το Θεό ο άνθρωπος παύει να είναι άνθρωπος και μετατρέπεται σε μια σαρκική οντότητα δίχως αξία και νόημα. Έτσι, ο άνθρωπος καταφεύγει σε κάθε είδους ηθικές απελευθερώσεις, μέσω των ναρκωτικών, ξεγελώντας τον ίδιο του τον εαυτό.


  • Τα ναρκωτικά και η χρήση τους είναι ένα σημαντικό πρόβλημα που μαστίζει τις σημερινές κοινωνίες. Οι λόγοι που ωθούν τους ανθρώπους στα ναρκωτικά είναι κυρίως κοινωνικοί και ψυχολογικοί. Οι άνθρωποι βλέποντας τα προβλήματα που τους περικυκλώνουν σε καθημερινή βάση όπως οικογενειακά, θέματα εργασίας και διάφορα άλλα, έχουν την ψευδαίσθηση ότι βρίσκουν παρηγοριά στα ναρκωτικά. Επιπρόσθετα, προβλήματα σε προσωπικό, κοινωνικό & ψυχολογικό επίπεδο οδηγούν τους ανθρώπους και περισσότερο τις νέες και τους νέους στην απογοήτευση & την απελπισία θέτοντας μοναδική σωτηρία γι'αυτούς τη χρήση ναρκωτικών ουσιών. Τέλος ο εθισμός που επέρχεται στους χρήστες των ναρκωτικών είναι αναπάντεχος, τους επηρεάζει και τους δημιουργεί σοβαρά προβλήματα υγείας, κακής συμπεριφοράς, δυσλειτουργίας του ανθρώπινου οργανισμού και τέλος αργό & επώδυνο θάνατο.
  • Σύμφωνα με την άποψή μου, η μάστιγα της εποχής μας, τα ναρκωτικά, έχουν σχέση με το κοινωνικο, πολιτικό & οικογενειακό επίπεδο ζωής των ατόμων. Μια απ'τις σημαντικότερες αιτίες είναι η ροπή που τρέφουν ορισμένα άτομα στο να υποτιμούν τον εαυτό τους (κόμπλεξ κατωτερότητας). Ελπίζοντας λοιπόν πως μ'αυτό τον τρόπο θα γίνουν αποδεκτοί και πιο αγαπητοί στον περίγυρό τους, ρίχνουν τον εαυτό τους στο χάος της κόλασης των ναρκωτικών. Στη συνέχεια, η έλλειψη ψυχικού σθένους & η αδυναμία αντιμετώπισης των προβλημάτων, οδηγούν τους νέους στην προσπάθεια εύρεσης ενός καταφυγίου, το οποίο προσφέρεται με τον πιο εύκολο τρόπο. Τα άτομα αυτά λόγω της αδυναμίας και της ψυχολογικής κατάρρευσής τους δεν αντιστέκονται και γίνονται έτσι έρμαια των εξαρτησιογόνων ναρκωτικών ουσιών.
  • Στις μέρες μας έντονο είναι το φαινόμενο της χρήσης ναρκωτικών ουσιών. Τα έντονα και δυσβάσταχτα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι και ιδιαιτέρως οι νεότερες γενιές στη σημερινή εποχή είναι ένας καταλυτικός παράγοντας που ωθεί τους ανθρώπους στα ναρκωτικά. Προβλήματα όπως η φτώχεια, η ανεργία, ο ρατσισμός, οι ψυχολογικές διαταραχές κάποιων ατόμων, ωθούν τα άτομα στη χρήση ναρκωτικών ουσιών. Η μαζοποίηση & ο κοινωνικός κομφορμισός είναι αιτίες που οδηγούν κυρίως τους νέους στα ναρκωτικά. Η απόλυτη "nirvana" στην οποία βρίσκεται ο νέος όταν καταναλώνει τέτοιες ουσίες τον κάνει να ξεχαστεί και να ξεφύγει από τα δισεπίλυτα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπίσει.
  • Η έλλειψη ποιοτικής εκπαίδευσης & πλήρης ενημέρωσης και πληροφόρησης των νέων για τις επιπτώσεις και τις συνέπειες της χρήσης ναρκωτικών ουσιών είναι παράγοντες που ωθούν τους νέους να καταφύγουν, χωρίς να γνωρίζουν τι έχουν να αντιμετωπίσουν, στα ναρκωτικά. Ο ρόλος της οικογένειας ως θεσμός είναι πολύ σπουδαίος διότι οφείλει να μεταλαμπαδεύσει εκείνες τις αξίες και αρχές στα παιδιά και να δώσει τα σωστά πρότυπα ούτως ώστε να διέπουν τα παιδιά για το υπόλοιπο της ζωής τους συναισθήματα αγάπης, συναδελφοσύνης & συνείδησης (ηθικής και ατομικής). Συνοψίζοντας, αντιλαμβανόμαστε περισσότερο εμείς οι νέοι τις διαστάσεις που έχει λάβει αυτό το δυσάρεστο φαινόμενο, μαστίζοντας & διαταράσσοντας την αρμονία πολλών κοινωνιών. Ας ελπίσουμε πως θα εξαλειφθεί άμεσα!
  • Στις μέρες μας οι έντονοι ρυθμοί της ζωής έχουν γεμίσει τη ζωή των ανθρώπων με άγχος, αμφιβολίες & προβλήματα. Όταν ο άνθρωπος χάσει τον προορισμό του και την ελπίδα του στο Θεό ψάχνει απεγνωσμένα τρόπους να ευφρανθεί και να ηρεμήσει. Βλέποντας λοιπόν τα ναρκωτικά ως ευκαιρία απαλλαγής, έστω και προσωρινά, από τις στενοχώριες της καθημερινότητας καταφεύγει σε αυτά για να "ξεφύγει" από το στρες που δημιουργείται μέσα του. Ύστερα απο μια μεγάλη απογοήτευση (επαγγελματική, ερωτική, οικογενειακή) το άτομο αναζητά τρόπους για να ξεπεράσει τα αρνητικά συναισθήματα που του προκλήθηκαν με αποτέλεσμα να αποδράσει στον ψεύτικο κόσμο των ναρκωτικών ουσιών. Ένα ακόμη αίτιο χρήσης ναρκωτικών ουσιών, ιδίως στους νέους, είναι εκείνο του φαινομένου του μιμητισμού. Μ'αυτό τον τρόπο ο νέος γίνεται αποδεκτός και ταιριάζει με τους συνομήλικούς του. Επίσης σημαντικό ρόλο παίζει και το αίτιο της αντίδρασης από πλευράς των νέων. Εν κατακλείδι, η γενικότερη ηθική κατάπτωση της σύγχρονης εποχής, η απομάκρυνση του ανθρώπου από το Θεό και την Εκκλησία, η αδιαφορία για τον ορθό προσανατολισμό και το σκοπό της ζωής των ανθρώπων είναι τα φυσικά επακόλουθα της σημερινής επικρατούσας κατάστασης και καθιστούν τους ανθρώπους, και δη τις νέες & τους νέους, υποχείρια δυσάρεστων & αρνητικών φαινομένων όπως αυτό της χρήσης ναρκωτικών ουσιών.


Επιμέλεια Εγγραφής Κειμένου: Σπυρίδων Κ. Κασπίρης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...