Πέμπτη 21 Ιουνίου 2012

ΓΟΡΤΥΝΟΣ ΙΕΡΕΜΙΑΣ: ΗΜΕΡΗΣΙΟΣ ΛΑΤΡΕΥΤΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΠΡΟΣΕΥΧΗΣ


ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΟ ΕΓΚΥΚΛΙΟ ΚΗΡΥΓΜΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ

1. Τα κηρύγματα, αγαπητοί μου χριστιανοί, που ακούτε κάθε Κυριακή από τους ιερείς σας στην θεία Λειτουργία, αναφέρονται στην Ορθόδοξη πίστη μας. Πρέπει να μάθουμε την πίστη μας και να είμαστε έτοιμοι και το αίμα μας να χύσουμε γι᾽ αυτήν.

Την άγια πίστη μας η Εκκλησία μας την έκανε τραγούδι, τήν έκανε ψαλμωδία θέλω να πω, και την έβαλε στην θεία Λατρεία. Ναι, η Λατρεία μας, αγαπητοί μου, αυτά, δηλαδή, που ακούμε από τους Ψάλτες μας στην Εκκλησία που πηγαίνουμε, έχουν  όλη την πίστη μας, έχουν όλα τα δόγματα του «Πιστεύω» μας. Και η προσευχή που κάνουμε μόνοι μας στο σπίτι μας πρέπει να είναι η ίδια. Πρέπει να εξαρτάται από την θεία Λατρεία και να μην είναι μόνο προσευχή για ατομικά μας αιτήματα.
Η χριστιανική ζωή μας πρέπει να κινείται στους κύκλους της θείας Λατρείας της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας.

2. Πρώτος κύκλος είναι ο ημερήσιος. Η ημέρα, αγαπητοί μου, πρέπει να αρχίζει από τον Θεό και να τελειώνει με τον Θεό. Πρέπει να αρχίζουμε την ημέρα με προσευχή και να την τελειώνουμε με προσευχή. Όταν ξυπνάμε το πρωί πρέπει να λέμε την ορθρινή μας προσευχή. Η Ακολουθία του Όρθρου είναι μεγάλη. Το εννοώ ότι δεν μπορεί να λέτε όλη την Ακολουθία αυτή, γιατί είστε εργαζόμενοι άνθρωποι και δεν έχετε χρόνο. Ας είναι καλά τα Μοναστήρια μας, που κάνουν καθημερινά την Ορθρινή Ακολουθία. Αλλά πρέπει να βρίσκουμε και εμείς στον κόσμο λίγο χρόνο για να κάνουμε την πρωινή προσευχή μας. Όλα τα σπίτια των Ορθοδόξων, χριστιανοί μου, μαζί με το ιερό Ευαγγέλιο, τα άγια εικονίσματα και το καντήλι, πρέπει να έχουν και την ιερή Σύνοψη. Στην ιερή Σύνοψη λοιπόν υπάρχουν λίγα φύλλα που έχουν την πρωινή προσευχή. Ό,τι μπορείτε, ανάλογα με τον χρόνο που έχετε, διαβάστε από εκεί.

Οπωσδήποτε πρέπει να λέτε το «Εξεγερθέντες του ύπνου προσπίπτομέν Σοι, αγαθέ...» και τα άλλα δύο εωθινά τροπάρια που είναι στην συνέχεια• να λέτε επίσης τον ύμνο της Παναγίας μας «Την Τιμιωτέραν των Χερουβίμ...» και τέλος να λέτε την Δοξολογία. Στην πρωινή μας προσευχή πρέπει να ευχαριστούμε τον Θεό για την νύχτα που πέρασε και να Τον παρακαλούμε για την καινούργια μέρα που μάς ήλθε. Προσωπικά, μαζί με τα άλλα πού λέγω στην πρωινή μου προσευχή, λέγω και αυτά τα σύντομα και απλά λόγια: «Παναγία μου – λέγω – Σ᾽ ευχαριστώ για την καινούργια μέρα που μούδωκες. Ευλόγησέ την να είναι ειρηνική και αναμάρτητη. Να μην κάνω κακό την ημέρα αυτή και να μην πάθω κακό». Και τελειώνω λέγοντας: «Την πάσαν ελπίδα μου εις Σέ ανατίθημι, Μήτερ του Θεού, φύλαξόν με υπό την σκέπην Σου». Στην αγκαλιά της Παναγίας και κάτω από την Σκέπη Της να περνάμε τις ημέρες μας, αδελφοί μου.

3. Τελείωσε η ημέρα και ήλθε η εσπέρα. Με την εσπέρα αρχίζει η άλλη ημέρα και γι᾽ αυτό κάνουμε μια άλλη Ακολουθία που την λένε Εσπερινό. Και εδώ θα πω πάλι: Ας είναι καλά τα ευλογημένα Μοναστηράκια μας που κάνουν κάθε μέρα τον Εσπερινό και κρατούν την παράδοση της ορθόδοξης Λατρείας μας. Αλλά και εμείς, χριστιανοί μου, στον κόσμο πρέπει να κάνουμε Εσπερινό, έστω κάτι από την Ακολουθία αυτή. Από την Σύνοψη πάλι, κατά τις 6 το απόγευμα, να λέτε κάθε μέρα διαβαστά το «Φως ιλαρόν» και το «Καταξίωσον, Κύριε, εν τη εσπέρα ταύτη αναμαρτήτους φυλαχθήναι ημάς...». Αυτό το λίγο και μικρό που θα κάνετε μόνοι σας σάς δένει με την Εκκλησία, γιατί η Εκκλησία έκανε τις προσευχές αυτές.

4. Και προτού να κοιμηθείτε το βράδυ, πάλι να κάνετε την προσευχή σας. Είναι πολύ αναγκαία η βραδυνή προσευχή, χριστιανοί μου, πιο αναγκαία από τις άλλες. Και ξέρετε ποιό είναι το μυστικό; Το μυστικό είναι ότι την νύχτα εμείς κοιμώμαστε, αλλά ο εχθρός μας διάβολος δεν κοιμάται. Και ο τρισκατάρατος αυτός εκμεταλλεύεται την νύχτα στον ύπνο μας το υποσυνείδητό μας, που δεν κοιμάται, και πετάει σ᾽ αυτό την «σαβούρα» του ως ακάθαρτους λογισμούς και επιθυμίες. Γι᾽ αυτό λοιπόν είναι αναγκαία η προσευχή μας πριν από τον ύπνο• και το νόημα της προσευχής αυτής είναι ότι παραδίδουμε και την ψυχή και το σώμα μας στον Θεό, για να μάς προστατέψει από τον πονηρό. «Απόδειπνο» λέγεται η βραδυνή αυτή προσευχή. Να κάνετε, χριστιανοί μου, το Απόδειπνο μαζί με όλη σας την οικογένεια. Εννοώ και τα παιδιά σας και τα μικρούλια ακόμη παιδάκια σας. Κι αν από τον κόπο της ημέρας δεν μπορείτε να κάνετε όλο το Απόδειπνο, κάνετε κάτι από αυτό. Ιδιαίτερα συνιστώ να λέτε το «Πιστεύω», το «Άσπιλε, αμόλυντε...» και το «Και δος ημίν, Δέσποτα...».

5. Έρχεται η νύχτα. Σάς εύχομαι να έχετε ύπνο την νύχτα, γιατί είναι αναγκαίος ο ύπνος, για σάς τους εργαζόμενους ιδιαίτερα, αλλά και για όλους μας. Τόσο πολύ είναι αναγκαίος ο ύπνος, ώστε τα κείμενά μας τον λένε «φυσίζωο», γιατί δίνει ζωή• και ακόμη η Εκκλησία μας έχει ειδική ευχή που διαβάζει ο ιερεύς στον άνθρωπο που δεν έχει ύπνο. Αλλά αν ποτέ, χριστιανοί μου, έχετε αϋπνία, τότε, έτσι όπως είστε ξαπλωμένοι στο κρεββάτι, να κάνετε από μέσα σας προσευχή και να λέτε το τροπάριο «Ιδού ο Νυμφίος έρχεται εν τω μέσω της νυκτός...». Γιατί την νύχτα γίνεται μια άλλη Ακολουθία προσευχής, που την λέμε Μεσονυκτικό. Και κύριο τροπάριο του Μεσονυκτικού είναι το «Ιδού ο Νυμφίος έρχεται...».

6. Τι ωραία, χριστιανοί μου, να κυλάει έτσι η ημέρα μας και η νύχτα μας με τον Θεό. Θα έχουμε έτσι μιά γαλήνη ψυχής και θα ζούμε τον Παράδεισο πριν από τον Παράδεισο. Αλλά στα Μοναστήρια μας, που οι ευλογημένοι Μοναχοί και Μοναχές μας θέλουν όλη-όλη την ημέρα να την έχουν αφιερωμένη στον Θεό, κάνουν και άλλες προσευχές. Στην Εκκλησία μας υπάρχει ένα ωραίο βιβλίο που το λέμε Ωρολόγιο. Λέγεται έτσι γιατί έχει την Ακολουθία των «Ωρών». Ο Δαυίδ είχε πει «επτάκις της ημέρας ήνεσά σε», Θεέ μου (Ψαλμ. 118,164). Και με βάση τον λόγο αυτό του Δαυίδ η Εκκλησία μας έκανε επτά τις λειτουργικές Ακολουθίες της. Πρώτη Ακολουθία είναι η «Πρώτη Ώρα». Το πότε είναι οι «Ώρες» θα το βρίσκετε με το να προσθέτετε τον αριθμό 6. Πρώτη λοιπόν Ώρα είναι 7 το πρωί (1+6=7). Τότε γίνεται ο Όρθρος.

Έπειτα είναι η «Τρίτη Ώρα», δηλαδή, 9 το πρωί (3+6=9). Την ώρα αυτή έγινε η επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος. 12 το μεσημέρι έχουμε την «Έκτη Ώρα» (6+6=12). Αυτήν την ώρα σταυρώθηκε ο Χριστός μας στον Γολγοθά για την σωτηρία μας και έμεινε καρφωμένος τρεις Ώρες. Και στις 3 το απόγευμα είπε ο Εσταυρωμένος Χριστός μας το «Τετέλεσται». Τότε γίνεται η «Ενάτη Ώρα» (9+6=3 μ.μ.). Τέλος, έχουμε το απόγευμα την Ακολουθία του Εσπερινού και του Μεσονυκτικού τα μεσάνυχτα, για τα οποία σάς μίλησα. Αυτός είναι ο ημερήσιος κύκλος της προσευχής του χριστιανού, αδελφοί μου. Ό,τι μπορεί ο καθένας ας κάνει, αρκεί να το κάνει με την καρδιά του. Και μην ξεχνάτε την προσευχή με τα πέντε λόγια: «Κύριε Ιησού Χριστέ, Υιέ του Θεού, ελέησέ με». Σας παρακαλώ εύχεσθε και για μένα να μου δίνει ο Κύριος την Θεία Του Χάρη, όπως και εγώ εύχομαι για σας.

Με πολλές ευχές,
† Ο Μητροπολίτης Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως Ιερεμίας



πηγή: ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...