Σάββατο 9 Ιουνίου 2012

Πάτρα: Πλήθος κόσμου στα εγκαίνια της νέας εστίας του σωματείου «Φάρου Ποντίων»

Με πλήθος κόσμου και χαμόγελα ικανοποίησης από τους πόντιους της Πάτρας πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της νέας εστίας του «Φάρου» Ποντίων Πατρών.
Μετά από 25 ολόκληρα χρόνια, έγινε πραγματικότητα το δίκαιο αίτημά τους για δωρεάν στέγαση των δραστηριοτήτων τους, καθώς ο Δήμος της Πάτρας τους παραχώρησε χώρο αναγνωρίζοντας, με τον τρόπο αυτό, την προσπάθεια του σωματείου για την διατήρηση της πολιτιστικής παράδοσης και κουλτούρας του Ποντιακού Ελληνισμού.


Τον αγιασμό τέλεσε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Χρύσανθος Στελλάτος, ο εφημέριος του Ι.Ν. Αγίου Ιωάννου Προδρόμου και Ρώσου π. Θεόδωρος Κωτσόπουλος και ο εφημέριος του Ι.Ν. Αγίας Τριάδας π. Ανδρέας Γεωργακόπουλος.
Ο πρόεδρος του σωματείου κ. Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος τόνισε ότι ο σύλλογος έχει χρέος να μην αφανισθεί και σε πείσμα των καιρών, να κρατηθεί ναός καλλιέργειας πνεύματος, ήθους και ταυτότητας πολιτιστικής και υποσχέθηκε ότι θα παραμείνει χώρος όπου θα συνεχίσουν να υπάρχουν και να δημιουργούν.


Ειδικά στις παρούσες στιγμές που η πατρίδα μας δοκιμάζεται σκληρά, αποκτά μεγαλύτερη σημασία το γεγονός ότι οι Πόντιοι της Πάτρας συσπειρώνονται ως σωματείο, για να τιμήσουν και να προβάλουν τον πολιτισμό μας και τις παραδόσεις.

 
Το χορευτικό συγκρότημα της Ένωσης Κυπρίων Νομού Αχαΐας, με τον υπεύθυνό του Σταύρο Πολυβίου, χόρεψε χορούς σε παραδοσιακούς ρυθμούς της Κύπρου, (η Ένωση έχει αδελφοποιηθεί με το «Φάρο»). Τη σκυτάλη πήραν οι χορευτές του εκπολιτιστικού συλλόγου Τέρψης όπου χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς. Την διδασκαλία χορών έκανε ο Φραγκίσκος Βόμβυρας. Τα χορευτικά ενθουσίασαν με το πρόγραμμά τους και κέρδισαν το θερμό χειροκρότημα του κόσμου.


Τέλος όλες οι χορευτικές ομάδες του «Φάρου», υπό την καθοδήγηση του χοροδιδάσκαλου Κωνσταντίνου Παυλίδη, χόρεψαν χορούς από τον αξέχαστο Πόντο, ξεσηκώνοντας το πλήθος και μετατρέποντας το χώρο σε μια απέραντη πίστα. Το γλέντι συνεχίστηκε με τον αυθεντικό παραδοσιακό ήχο της ποντιακής λύρας.

 
Στα εγκαίνια παρευρέθησαν ο π. Θεόδωρος Κωτσόπουλος, ως εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Πατρών κ.κ. Χρυσοστόμου, ο Αρχιμανδρίτης π. Χρύσανθος Στελλάτος Διευθυντής ΜΜΕ της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών, , ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας κ. Απόστολος Κατσιφάρας, ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Γεράσιμος Φεσσιάν, ο Αναπληρωτής του Δημάρχου, Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Πρασίνου, Έργων Αυτεπιστασίας και υπεύθυνος για θέματα των Δημοτικών Ενοτήτων Βραχναίικων και Παραλίας, κ. Γεώργιος Σιγαλός, ο δημοτικός σύμβουλος κ. Νίκος Τζανάκος, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» κ. Κώστας Πελετίδης, πρόεδροι συλλόγων, μέλη και φίλοι του «Φάρου» καθώς και πλήθος κόσμου.

 πηγή: The Best News




* Ο Αρχιμανδρίτης π. Χρύσανθος Στελλάτος που προεξήρχε της Ιεράς Ακολουθίας του Αγιασμού στην προσλαλιά του είπε: "Κύριε περιφερειάρχα, κύριοι εκπρόσωποι αρχών & φορέων, κύριε πρόεδρε του Συλλόγου  "Φάρος Ποντίων Πατρών", σας μεταφέρουμε τις θερμές ευχές και την αγάπη του σεπτού Ποιμενάρχου μας Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρών κ.κ. Χρυσοστόμου. Η χαρά μας είναι μεγίστη που τελούμε τα εγκαίνια αυτής της στέγης που σας παρεχωρήθη από το δήμο Πατρέων δια την εξυπηρέτηση των αναγκών του συλλόγου σας. Αγαπητοί μου Πόντιοι, οι πρόγονοί σας μέσα στην καρδιά τους είχαν Χριστό και Ελλάδα και τούτο αποδεικνύεται όταν τα πέτρινα χρόνια δηλαδή τα χρόνια του ξεριζωμού από τις πατρογονικές τους εστίες δεν πήραν μαζί τους πραγματα προσωπικά που θα είχαν ίσως μεγάλη αξία αλλά έφεραν μαζί τους ιερά λείψανα αγίων της πίστεώς μας, άγιες & θαυματουργές εικόνες καθώς και άλλα ιερά κειμήλια.
Μας δίδεται η ευκαιρία σήμερα πάλι να μιλάμε για τις αλησμόνητες πατρίδες και όχι για χαμένες πατρίδες. Αυτό το λέγω διότι εμείς δεν κάνουμε πολιτική αλλά λέμε τα πράγματα με το όνομά τους επαναλαμβάνοντας τον πόθο και το στεναγμό της καρδιάς μας: "Σώπασε κυρά Δέσποινα και μη πολυδακρύζεις, πάλι με χρόνους με καιρούς, πάλι δικά σου, πάλι δικά μας θα'ναι". 
Με νόημα για όσους κατάλαβαν και καταλαβαίνουν ο π. Χρύσανθος, κλείνοντας, ετόνισε ότι παράδοση των Ορθοδόξων Ελλήνων είναι να αρχίζουμε πάντοτε τα έργα μας με προσευχή και αγιασμό και σε κανέναν μα κανέναν δεν θα επιτρέψουμε να αλλοτριώσει τον ευσεβή Ορθόδοξο λαό μας και την πολυαγαπημένη μας πατρίδα την Ελλάδα".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...