Σάββατο 16 Ιουνίου 2012

Απαντήσεις μαθητών 2ου Λυκείου Πατρών στο ερώτημα: "Ποιά είναι τα αίτια που οδηγούνται οι νέοι στα ναρκωτικά";

Ο π. Χρύσανθος ζήτησε από μαθητές και μαθήτριες του 2ου Γενικού Λυκείου Πατρών να αποτυπώσουν ανωνύμως τις απόψεις τους σχετικώς με το φλέγον θέμα της μάστιγας των ναρκωτικών. Εν συνεχεία σας παραθέτουμε την πρώτη άποψη μαθητού της Γ' Λυκείου.



  • Η σύγχρονη μάστιγα που ταλανίζει την κοινωνία μας είναι αυτή των ναρκωτικών. Τα αίτια είναι ποικίλα και φυσικά έχουν σχέση με την προσωπικότητα του κάθε ανθρώπου. Πρώτα απ'όλα η πνευματική ένδεια των ανθρώπων, που έχει σαν αποτέλεσμα την ανασφάλεια, οδηγεί σε λανθασμένους δρόμους όπως είναι τα ναρκωτικά. Άτομα χωρίς ιδιαίτερη παιδεία και χωρίς πνευματική καλλιέργεια δεν διαθέτουν κριτική σκέψη γεγονός που τα τα καθιστά ευάλωτα και επιρρεπή να υποπέσουν σε παγίδες. Επομένως η έλλειψη της πνευματικής καλλιέργειας στις σημερινές κοινωνίες οδηγεί τους νέους στα ναρκωτικά.Επιπλέον η οικονομική κατάσταση παίζει μεγάλο ρόλο στο πως ενεργούν οι άνθρωποι. Για παράδειγμα, άτομα που ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας στα πλαίσια της απελπισίας τους καταλήγουν στα ναρκωτικά διότι νιώθουν την απόλυτη μοναξιά και την περιθωριοποίηση από την κοινωνία. Από την άλλη πλευρά και άτομα ευκατάστατα κάνουν χρήση ναρκωτικών ουσιών. Σ'αυτές τις περιπτώσεις τα αίτια είναι η περιέργεια του ανθρώπου για το απαγορευμένο και η φυγή από την πραγματικότητα. Σε καμία περίπτωση τα ναρκωτικά δεν είναι λύση των διαφόρων προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε εμείς οι νέοι αλλά μια βέβαιη πορεία προς το θάνατο. 

Ο Αρχιμανδρίτης π. Χρύσανθος Στελλάτος, Διευθυντής του Γραφείου Νεότητος της Ι.Μ. Πατρών, αφουγκράζεται τους προβληματισμούς των νέων.

  • Στη σημερινή εποχή όλο και περισσότεροι ευαίσθητοι νέοι αναζητούν την ευτυχία σε διάφορους επικίνδυνους χώρους όπως είναι τα ναρκωτικά. Οι περισσότεροι νέοι κάνουν χρήση ναρκωτικών ουσιών ή από απλή περιέργεια ή για να φανούν ανώτεροι και τολμηροί από κάποιους συνομήλικούς τους. Κατά τη γνώμη μου το μεγαλύτερο ποσοστό των νέων που πέφτουν θύματα ναρκωτικών είναι παιδιά που νιώθουν μοναξιά, που έχουν ζήσει διάφορες άσχημες καταστάσεις, που έχουν υποστεί διάφορες κακοποιήσεις και το κυριώτερον που δεν γνώρισαν την πνευματική και μυστηριακή ζωή της Εκκλησίας μας.
  • Τα αίτια που κάποιοι νέοι & νέες καταλήγουν στα ναρκωτικά είναι πολλά. Λόγου χάριν, παιδιά πλουσίων οικογενειών που τους παρέχονται τα πάντα παρά ταύτα δεν βρίσκουν την ευτυχία και αισθάνονται ότι κάτι τους λείπει, αυτό το κάτι το αναζητούν στον ψεύτικο παράδεισο των ναρκωτικών. Άλλοι νέοι πιστεύουν ότι η λύση των διαφόρων προβλημάτων τους όπως προσωπικών, οικογενειακών, επαγγελματικών, συναισθηματικών βρίσκεται στον τεχνητό παράδεισο των ναρκωτικών. Τα ναρκωτικά προφέρουν ψεύτικες λύσεις στα αληθινά προβλήματα μας και προσωρινές ευχαριστήσεις & ψευδαισθήσεις. Η λύση των προβλημάτων μας βρίσκεται στο να κατλάβουμε ποιό είναι το νόημα της ζωής μας. 
  • Πολλοί νέοι οδηγούνται στα ναρκωτικά επειδή πιστεύουν ότι θα βρούν το νόημα της ζωής και θα πραγματοποιήσουν τη μεγάλη φυγή. Η πραγματικότητα όμως είναι ότι τα ναρκωτικά δεν προσφέρουν λύση στα προβλήματά μας αλλά μας οδηγούν σε αδιέξοδα και σε άλυτα προβλήματα. Μας καταστρέφουν σωματικά και ψυχικά, διαλύεται η οικογένειά μας και ο κοινωνικός ιστός.

* Οι απόψεις και οι προβληματισμοί των μαθητών & μαθητριών θα συνεχιστούν σε επόμενη ανάρτηση και στο τέλος ο π. Χρύσανθος θα απαντήσει συνολικά στους προβληματισμούς των νέων μας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...