Τρίτη 29 Μαΐου 2012

Η εορτή των αγίων νεομαρτύρων Δημητρίου και Παύλου

Mε λαμπρότητα η πόλις της Τριπόλεως, εόρτασε την Τρίτη 22 Μαΐου την Ιερά Μνήμη των Αγίων Νεομαρτύρων Δημητρίου και Παύλου, που εμαρτύρησαν για του Χριστού την πίστη την Αγία, αλλά και της Πατρίδος της ελευθερία και επότισαν με το αίμα τους το χώμα της ηρωικής και δοξασμένης Τριπολιτσάς. 

 
 
Ο πρώτος, ο Δημήτριος καταγόμενος από την Χώρα (Λιγούδιστα) της Τριφυλίας, αλλαξοπίστησε στην Τρίπολη όπου είχε φτάσει  για να εξοικονομήσει τα προς το ζην. Πολύ νέος στην ηλικία παρεσύρθη από τους απίστους, δελεάστηκε από την καλοπέραση και αρνήθηκε ό,τι  πολύτιμο είχε στην καρδιά του. Τον αληθινό Θεό. Όμως μετενόησε και αφού αγωνίσθηκε σκληρά μέσα από τα δάκρυα και τους αλαλήτους στεναγμούς, στη Σμύρνη, στις Κυδωνιές και στη Χίο, όπου εγνώρισε τον Άγιο Μακάριο (Νοταρά) Επίσκοπο Κορίνθου, επανήλθε στην Τρίπολη, και αξιώθηκε μαρτυρικής τελευτής υπέρ Χριστού Εσταυρωμένου και Αναστάντος, στις 14 Απριλίου 1803, Τρίτη της εβδομάδος του Θωμά.

Το μαρτυρικό του σκήνος, ακέφαλο μετεφέρθη από τους Χριστιανούς που το περισυνέλεξαν από τον τόπο όπου το πέταξαν οι Τούρκοι, και ετάφη στην Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου Βαρσών, όπου ευρίσκονται τα Λείψανά του σε αργυρά Λειψανοθήκη.

Η αγία Κεφαλή του, την οποία είχαν πετάξει οι Τούρκοι μέσα σε ένα πηγάδι με ακαθαρσίες, κοντά στον τόπο του μαρτυρίου του, ετάφη στον Ιερό Ναό Αγίου Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου στην Τρίπολη (τότε Μητροπολιτικός Ναός), εντός του Αγίου Βήματος, πίσω από την Αγία Τράπεζα, από τον ιερέα Αντώνιο, ο οποίος έδωσε αρκετά χρήματα στους Τούρκους για να την πάρει και να την ενταφιάσει. Σήμερα η Αγία Κάρα του Νεομάρτυρος φυλάσσεται στον ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Βασιλείου, Τριπόλεως.
 
 
Ο δεύτερος, ο Άγιος Νεομάρτυς Όσιος Παύλος, (κατά κόσμον Παναγιώτης Πανουτσόπουλος) κατήγετο από το Σοπωτό (Αροανία) Καλαβρύτων. Και αυτός είχε παρόμοια πορεία με τον Δημήτριο. Έφυγε από το χωριό του, έζησε λίγα χρόνια στην Πάτρα, όπου επίσης ιδιαιτέρως τιμάται και κατέληξε στην Τρίπολη. Η μητέρα του Αντωνία, όταν έμαθε ότι το παιδί της Τούρκεψε, φόρεσε μαύρα, κλείσθηκε στο σπίτι της και είπε στους συγχωριανούς της ότι ο Παναγιώτης πέθανε. Λύγισε και αυτή από τον καημό της και έφυγε για τον ουρανό.

Όταν ο γυιος της έμαθε τυχαία στην Τριπολιτσά ότι η μάνα του πέθανε από την πίκρα που την πότισε το παιδί της, συγκλονίστηκε, γύρισε στο χωριό του και με δάκρυα καυτά ζήτησε από τη μάνα του, πάνω στον τάφο της να τον συγχωρήσει. «Συγχώρα με μάνα μου και με το αίμα μου, σου υπόσχομαι να ξεπλύνω τη ντροπή που σου έφερα».

Έφυγε για το Άγιο Όρος όπου έγινε Μοναχός με το όνομα Παύλος. Επέστρεψε στην Τρίπολη με την απόφαση να μαρτυρήσει για την αγία μας πίστη και την ελευθερία της Πατρίδος μας. Απεκεφαλίσθη από τους Τούρκους στις 22 Μαΐου 1818. Ετάφη πλησίον του ναού Παμμεγίστων Ταξιαρχών Τριπόλεως. Λείψανά του φυλάσσονται στην Λάρνακα, όπου και τα Λείψανα του Νεομάρτυρος Δημητρίου, στην Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου Βαρσών. Η καλογερική του ζώνη και το ματωμένο ζωστικό του, φυλάσσονται στην Ιερά Μονή Αγίας Ματρώνης Ύδρας, όπου μεταφέρθηκαν μετά το μαρτύριό του, από θεία του μοναχή. 

Στις εορταστικές εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στην Τρίπολη στις 21 και 22 Μαΐου, ημέρα που τελείται από κοινού η μνήμη των Αγίων, συμμετείχαν προσκεκλημένοι του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μαντινείας και Κυνουρίας κ. Αλεξάνδρου, οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας και Πατρών κ. Χρυσόστομος και οι Θεοφιλέστατοι Επίσκοποι Διαυλείας κ. Γαβριήλ και Σαλώνων κ. Αντώνιος.

Την παραμονή μετεφέρθησαν τα ιερά Λείψανα των Νεομαρτύρων από την Ιερά Μονή Βαρσών στην Τρίπολη, στον Ιερό Ναό του Νεομάρτυρος Παύλου και εν συνεχεία στον Ιερό Ναό Προφήτου Ηλιού και Νεομαρτύρων, όπου ετελέσθη ο Εσπερινός της εορτής χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Διαυλείας κ. Γαβριήλ, ο οποίος εκήρυξε και τον Θείο Λόγο.

Photobucket

Ανήμερα ετελέσθη Αρχιερατικό Συλλείτουργο, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβα, ο οποίος ομίλησε επίκαιρα για την ζωή των Νεομαρτύρων και την σημασία της θυσίας τους, όχι μόνο για το τότε, αλλά και για σήμερα.

Το απόγευμα της ιδίας ημέρας, πραγματοποιήθηκε η λαμπρά Λιτανεία των Ιερών Λειψάνων και της Ιεράς Εικόνος των Νεομαρτύρων στις κεντρικές οδούς της Τριπόλεως, με τη συμμετοχή των ως είρηται Αρχιερέων, του Ιερού Κλήρου της Ιεράς Μητροπόλεως Μαντινείας και Κυνουρίας και άλλων κληρικών, των Αρχόντων του τόπου και χιλιάδων ευσεβών χριστιανών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...