Πέμπτη 3 Μαΐου 2012

Ιερά πανηγυρις στον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου Καλάνου Αχαΐας


Μέγας Εσπερινός τελέστηκε επί τη εορτή της ανακομιδής των ιερών λειψάνων του Αγ. Αθανασίου πατριάρχου Αλεξανδρείας στον ως άνω Ιερό Ναό.Στον πανηγυρικό Εσπερινό συμμετείχαν οι Αρχιμανδρίτες π. Χρύσανθος Στελλάτος αρχιερατικός επίτροπος του Δήμου Μεσσάτιδος ,π. Ιγνάτιος Κασπίρης , π. Παύλος Αμανατιάδης και ο εφημέριος του Ιερού Ναού π. Σπυρίδων Γκολώνης. Στο κήρυγμά του ο π. Χρύσανθος είπε :

" Ένα  εκ των μεγαλυτέρων αγωνιστών της ορθοδόξου πίστεώς μας εορτάζει η Αγία μας Εκκλησία αδελφοί μου και αυτός είναι ο Μέγας Αθανάσιος. Από μικρό παιδί οι γονείς του του δίδαξαν την ευσέβεια και τον ανέθρεψαν με την θεϊκή τροφή.Μικρό παιδί εμιμήτο τους ιερείς και ησχολείτο με τα εκκλησιαστικά.Πρότυπα του είχε τους μάρτυρες από τους οποίους έμαθε την ομολογία και την υπομονή στα μαρτύρια , αλλά και  τους μοναχούς - ασκητές από τους οποίους  έμαθε την νηστεία ,την αγρυπνία και την προσευχή.
  Ως νεαρός διάκονος συνοδεύει τον πατριάρχη Αλέξανδρο στην Ά οικουμενική σύνοδο και κατετρόποσε τον αιρεσιάρχη Άρειο ο οποίος νόθευε την ορθόδοξη πίστη λέγοντας ότι ο Χριστός δεν είναι το δεύτερο πρόσωπο στην Αγίας Τριάδας αλλά το πρώτο κτίσμα και δημιούργημα του Θεού.Τέτοια κα άλλα πολλά διαδίδουν και οι σημερινοί ψευτομάρτυρες του Ιαχωβά οι οποίοι ως αιρετικοί βρίσκοναι εκτός εκκλησίας , άρα εκτός Σωτηρίας.Αδελφοί μου ο Κύριός μας Ιησούς Χριστός είναι Θεός αληθινός,το δεύτερο πρόσωπο της Αγίας Τριάδος που σακρώθηκε και έγινε άνθρωπος για την σωτηρία του ανθρώπου.

Το 326 μ.χ ο Άγιος Αθανάσιος γίνεται πατριάρχης Αλεξανδρείας .Τα ενδιαφέροντά του παραμένουν πρωτίστως πνευματικά.Δαπανάται καθημερινώς για την σωτηρία του ποιμνίου του και την δόξα της εκκλησίας.Ο άγιος Αθανάσιος πέρασε πολλές δοκιμασίες και εξορίες αλλά υπέμεινε τα πάντα με πίστη και υπομονή.

Αδελφοί μου , καλούμεθα και εμείς σήμερα να μιμηθούμε τους αγώνες του Μεγάλου Αθανασίου,να διαφυλάττουμε την πίστη μας αγνή , να πράτουμε πάντοτε το αγαθό για να αξιωθούμε και εμείς της Βασιλείας των ουρανών. Αμήν 


























Την Τετάρτη το πρωί 2 Μαΐου 2012 ημέρα της εορτής τελέσθηκε η ακολουθία του όρθρου και επηκολούθησε η πανηγυρική Θ. Λειτουργία η οποία τελέσθηκε από τους Αρχ. π. Παύλο Αμανατιάδη, ο οποίος εκήρυξε τον Θ. Λόγο και από τον εφημέριο του Ναού π. Σπυρίδωνα Γκολώνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...