Τετάρτη 3 Αυγούστου 2011

Ο ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΣ ΣΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΝΕΟ ΣΟΥΛΙ ΠΑΤΡΩΝ

"Μη χάσετε του τόπου μας τη βελουδένια Χάρη"
 
Κάθε χρόνο στο Νέο Σούλι Πατρών πραγματοποιούνται ωραίες Πολιτιστικές Εκδηλώσεις με σκοπό την διαφύλαξη της παράδοσης και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και την γνωριμία αυτής της κληρονομιάς με την νέα γενιά.

Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας διοργανώθηκε από τον Πολιτιστικό Σύλλογο του Σουλίου και το χορευτικό τμήμα του Συλλόγου το δέκατο έκτο (16) Φεστιβάλ Χορού, από 28 έως και 31 Ιουλίου.

Ο πρόεδρος και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ως, είρηται συλλόγου, επεσκέφθηκαν με πολύ σεβασμό τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ.κ. Χρυσόστομο και τον προσεκάλεσαν στις πολιτιστικές εκδηλώσεις του Σουλίου.

Ο Σεβασμιώτατος ανταποκρινόμενος στην ευγενή πρόσκληση των Σουλιωτών ευλόγησε την έναρξη του 16ου Φεστιβάλ παραδοσιακού χορού στο Σούλι και μίλησε με θερμά λόγια για τον Σύλλογο και γενικά για τους κατοίκους του Σουλίου, οι οποίοι είναι απόγονοι των ηρωικών Σουλιωτών της Ηπείρου, οι οποίοι αγωνίστηκαν με γενναιότητα εναντίον του Αλή Πασά και των Τούρκων κατακτητών.

“Σας συγχαίρω και σας επαινώ”, είπε ο Σεβασμιώτατος, “γιατί ως απόγονοι ηρωικών προγόνων, των θρυλικών Σουλιωτών της Ηπείρου, διατηρείτε άσβεστη την φλόγα της Ελληνοχριστιανικής παραδόσεως και την μεταλαμπαδεύετε  στα ευλογημένα παιδιά σας. Και μόνο στο άκουσμα του ονόματος “Σούλι” σκιρτά η καρδιά μας και μεταφερόμεθα στους ηρωικούς αγώνες των μαρτύρων προγόνων σας, οι οποίοι με λεβεντιά και θάρρος ύψωσαν το ανάστημά τους εναντίον των ισχυρών  κατακτητών, κατά την πικρή περίοδο της Τουρκικής σκλαβιάς και αγωνίστηκαν μέχρις αίματος για του Χριστού την Πίστη την αγία και της Πατρίδος την ελευθερία. Αυτά τα ζώπυρα, μετέφεραν στην καρδιά τους και στους ώμους τους, την πίστη δηλαδή στον Θεό, την αγάπη στην πατρίδα, την αφοσίωση στα ιδανικά του Γένους μας, αυτά τα ζώπυρα, μετέφεραν, όταν ξεριζωμένοι από τα αιματοβαμμένα βουνά της Ηπείρου έφτασαν, περί το 1650 στον ευλογημένο αυτό τόπο.


Χαιρόμεθα ιδιαιτέρως γιατί μέσα στους δύσκολους καιρούς που ζούμε, μέσα στην κοσμοχαλασιά και το ξεπούλημα των αξιών, μέσα σε ζοφερές ημέρες που βιώνει η πατρίδα μας, εσείς αντιστέκεστε με την προβολή των ιερών και των οσίων του Γένους μας. Σκέπτομαι πολλές φορές, πόση δύναμη κρύβει μέσα της τής Ρωμηοσύνης η ψυχή! Αυτή η δύναμη είναι τόσο ισχυρή που κάνει τους Έλληνες να αντιστέκονται σε κάθε τι και σε όποιον επιχειρεί να θίξη την ιερή κληρονομιά τους.

Έστω και αν κάποιες φορές φαίνεται ότι ο τόπος μας παίρνει τον κατήφορο και χάνει τις πνευματικές του ρίζες, εν τούτοις κάποιο αόρατο χέρι τον συγκρατεί και σώζεται από την πνευματική καταστροφή.


Είναι το χέρι του Θεού που τόσο αγάπησε τον τόπο μας. Είναι η Χάρη του Θεού που ψύχωσε τους Έλληνες, όπως έλεγε ο Στρατηγός Μακρυγιάννης, για να κερδίσουν την λευτεριά τους.

Παιδιά μου ευλογημένα σε λίγο τα νειάτα του χωριού σας, τα νειάτα της Πάτρας και άλλων περιοχών της πατρίδος μας, φορώντας τις τιμημένες παραδοσιακές Εθνικές μας φορεσιές, με λεβεντιά, απλότητα και ξεχωριστή ομορφιά και χάρη, θα παρουσιαστούν  μπροστά μας για να μας δηλώσουν και να μας βεβαιώσουν, ότι
η Ρωμηοσύνη εν (είναι) φυλή
συνώτζαιρη του κόσμου,
η Ρωμηοσύνη θε να χαθή
όντας ο κόσμος λείψη.
 


Παιδιά μου, κρατήστε την παράδοσή μας ατόφια και παραδώστε στα παιδιά σας τα ιερά και τα όσια του Γένους μας, προκειμένου να μη χάσωμε την ταυτότητά μας και την ιδιοπροσωπεία μας.
Θα τελειώσω, χρησιμοποιώντας τα λόγια ενός ποιητού, ο οποίος γράφει για τον τόπο του...

“Μη χάσετε του τόπου μας την βελουδένια χάρη που σαν πηγή, χρυσοπηγή βγαίνει απ΄ την ψυχή του ευλογητή η κορφή του...”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...