Παρασκευή 22 Ιουλίου 2011

ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΠΡΟΦΗΤΟΥ ΗΛΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ














Με ιδιαίτερη λαμπρότητα εορτάστηκε την Τετάρτη 20 Ιουλίου η μνήμη του αγίου ενδόξου Προφήτου Ηλιού του Θεσβίτου στην ομώνυμη Ιερά Μονή της Αποστολικής Εκκλησίας των Πατρών. Στο Μεγάλο Πανηγυρικό Εσπερινό, την Τρίτη 19 Ιουλίου, προεξήρχε ο πρωτοσύγκελλος της Ι.Μ. Πατρών Αρχιμανδρίτης Συμεών Χατζής, ο οποίος εκήρυξε τον θείο λογο. Το βράδυ τελέσθηκε Ιερά Αγρυπνία και ομίλησε επικαίρως ο Αρχιμ. Παύλος Αμανατιάδης. Την Τετάρτη 20 Ιουλίου, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρών κ.κ. Χρυσοστόμου, τελέσθηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία κατά την οποίαν εκήρυξε ο Σεπτός Ποιμενάρχης μας.











Το Εσπέρας της ιδίας ημέρας ετελέσθησαν οι Ιερές Ακολουθίες του Εσπερινού & της Ιεράς Παρακλήσεως, επηκολούθησε Λιτάνευσις της Ιεράς Εικόνος εντός του αυλείου χώρου της Ιεράς Μονής και ομίλησε ο Αρχιμανδρίτης Χρύσανθος Στελλάτος, ο οποίος μεταξύ των άλλων είπε:  
   "Τον Προφήτη Ηλία τιμά σήμερα η Αγία μας Εκκλησία, σεβαστοί μου πατέρες και αγιοφιλείς αδελφοί. Τον τιμά & τον εορτάζει διότι δέχεται την κλήση του Θεού να αποκαλύψει στους ανθρώπους τον αληθινό Θεό και το θείο θέλημά Του. Οι Προφήτες, αδελφοί μου, μεταφέρουν τα λόγια του Θεού στους ανθρώπους γι'αυτό πάντα αρχίζουν: " Τάδε λέγει Κύριος Παντοκράτωρ ". Στις δύσκολες μέρες του Ισραηλιτικού λαού οι Προφήτες διδάσκουν με θάρρος, δίνουν κουράγιο στο λαό του Θεού, ερμηνεύουν την αιτία της λύπης και της δυστυχίας που είναι συνέπεια της απιστίας και της απομακρύνσεως από το Θεό. Για να καταλάβετε καλύτερα αυτά που σας λέγω αδελφοί μου, είνα αρκετό να ρίξουμε μια ματιά στη σύγχρονη πραγματικότητα και στη σύγχρονη κρίση...
   Οι Προφήτες και εν προκειμένω ο Προφήτης Ηλίας, διδάσκουν και υποδεικνύουν τον τρόπο της σωτηρίας που είναι η επιστροφή στην οδό του Κυρίου και η μετάνοια. Να γνωρίζουμε όλοι ότι για να βγούμε από την κρίση και τα αδιέξοδα απαραίτητη προϋπόθεση είναι η Μετάνοιά μας, η επιστροφή στις πνευματικλες αξίες και κυρίως η επιστροφή εις την Αγία μας Εκκλησία. Οι Προφήτες εδιώχθησαν όπως και οι Άγιοι Μάρτυρες και γι'αυτό η Εκκλησία μας τους ονομάζει Μάρτυρες προ Χριστού. Ένα περιστατικό θα αναφέρω από τη ζωή του Προφήτου Ηλιού για να κατανοήσετε την αγάπη και την πίστη που είχε στον αληθινό Θεό. Ο ασεβής βασιλιάς της εποχής εκείνης Αχαάβ, δια της ασεβεστάτης γυναικός του Ιεζάβελ θέλησε να επιβάλλει την ειδωλολατρεία, όπως ακριβώς και σήμερα κάποιοι κουλτουριάρηδες - ψευδοαμπελοφιλόσοφοι επιζητούν κάτι ανάλογο. 
   Ο Προφήτης Ηλίας θέλοντας να αποδείξει ποιός είναι ο Αληθινός Θεός επρότεινε στον Αχαάβ και την Ιεζάβελ να ετοιμάσουν δύο θυσιαστήρια στο Όρος Καρμήλιον και εκεί να προσευχηθούν οι ιερείς του Βαάλ στο ένα και ο ίδιος στο έτερον θυσιαστήριον. Ετοιμάσθησαν τα πάντα και άρχισαν από το πρωί 850 ιερείς της πλάνης να προσεύχονται στο Βαάλ μέχρι το βράδυ, αλλά μήτε φωνή μήτε ακρόασις. Κατόπιν, ο Προφήτης Ηλίας υψώνει τα χέρια στον ουρανό και προσεύχεται και αμέσως έπεσε πυρ παρά Κυρίου και κατέφαγε τα ολοκαυτώματα. Δι'αυτόύ του τρόπου ο Προφήτης Ηλίας ενεθάρρυνε και ενεψύχωσε το λαό που στέναζε, αποδεικνύοντας ότι " Ζή Κύριος ο Θεός ο Παντοκράτωρ ". 
   Ένας Προφήτης Ηλίας χρειάζεται σήμερα αδελφοί μου, για να διαλύσει τα σκότη της πλάνης και της ασεβείας. Ένας Προφήτης Ηλίας χρειάζεται με την πίστη του να ελέγξει αυτόυς που διαστρέφουν τας οδούς Κυρίου τας ευθείας. Ένας Προφήτης Ηλίας χρειάζεται να ελέγξει τους εμπόρους του λευκού θανάτου που οδηγούν τα παιδιά μας στο θάνατο. Ένας Προφήτης Ηλίας χρειάζεται να ελέγξει αυτούς που εκμεταλλεύονται δυστυχισμένες υπάρξεις από το πρώην Ανατολικό Μπλοκ, και όχι μόνο, και τους οδηγούν στα καταγώγια της αμαρτίας. Αδελφοί μου η υπακοή στο Θέλημα του Κυρίου θα μας σώσει. 
   Από καρδίας εύχομαι στην Οσιωτάτη Καθηγουμένη της Ιεράς Μονής ταύτης Ιερεία μοναχή και στην εν Χριστώ συνοδεία αυτής Έτη Πολλά, Ευλογημένα και Αγιασμένα και να παραμένει αυτή η Ιερά Μονή ένας πνευματικός Φάρος και ένας φωτεινός οδοδείκτης προς τη Βασιλεία των Ουρανών. Επίσης εύχομαι και σε εσάς ευλογημένε και περιούσιε λαέ του Κυρίου να έχετε στη ζωή σας πάντοτε όλα τα δώρα του ουρανού, όλες τις χάρες & τις χαρές του Παραδείσου. Αμήν". 









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...