Κυριακή 3 Ιουλίου 2011

Έφυγε για τον ουρανό ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίας Λαύρας Καλαβρύτων Αρχιμανδρίτης Φιλάρετος, ( κατά κόσμον Αναστάσιος Κωνσταντακόπουλος)



ΣΤΗΝ ΕΞΟΔΙΟ ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ
ΠΡΟΕΣΤΗ Ο  ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΕΛΑΣΣΩΝΟΣ κ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ,
ΣΥΓΧΩΡΟΣΤΑΤΟΎΝΤΩΝ  ΤΩΝ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΩΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΩΝ
ΣΕΡΒΙΩΝ ΚΑΙ ΚΟΖΑΝΗΣ κ. ΠΑΥΛΟΥ, ΠΑΤΡΩΝ κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ,
ΘΗΒΩΝ ΚΑΙ ΛΕΒΑΔΕΙΑΣ κ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΟΙΚΕΙΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ
ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ ΚΑΙ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ κ. ΑΜΒΡΟΣΙΟΥ
 

Ο αοίδιμος  Ηγούμενος, γεννήθηκε στο χωριό  Κρίτσι Τριφυλλίας και σε ηλικία 19 ετών, εισήλθε στην Ιερά Μονή Αγίας Λαύρας Καλαβρύτων, όπου μετά από την απαραίτητη δοκιμασία εκάρη μοναχός, 28 Σεπτεμβρίου 1975.

 
Σε ηλικία 21 ετών  έλαβε τον πρώτο βαθμό της Ιερωσύνης (27 Μαρτίου 1977)  στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Δημητρίου Ελασσώνος, και στις 10 Απριλίου 1983 χειροτονήθηκε Πρεσβύτερος λαμβάνοντας το οφίκκιο του Αρχιμανδρίτου από τον Ελασσώνος κυρό Σεβαστιανό.
 
Κατόπιν το μοναστήρι τον έστειλε για σπουδές στη  Ριζάρειο Θεολογική Αθηνών. Διετέλεσε και Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Ελασσώνος.
 
Το 1985, μετεκλήθη για Μετοχιάρης του Ιερού Ναού Αγίου Αλεξίου Πατρών. Ανακαίνισε εκ βάθρων το Ναό, ανέδειξε την εξομολόγηση, τη λειτουργική ζωή, τη φιλανθρωπία, διοργάνωσε δε, δύο εξορμήσεις στη Ρουμανία, όπου ορθόδοξα πονήματα τα μεταγλώτισσε στα Ρουμανικά.
Τελούσε συχνά Ιερές Αγρυπνίες και είχε πνευματική επικοινωνία με πολλούς νέους ανθρώπους. 



 Το 1993 εξελέγη Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίας Λαύρας Καλαβρύτων όπου υπήρχαν μόνο δύο μοναχοί. Το ανακαίνισε, το επάνδρωσε με 7 πατέρες. Διοργάνωσε θρησκευτικά συνέδρια, ενώ προέβη σε αρκετές εκδόσεις.
Η σορός  του μακαριστού π. Φιλαρέτου τέθηκε σε λαϊκό προσκήνυμα, η δε εξόδιος ακολουθία τελέσθηκε εις το καθολίκο της Ιεράς Μονής Αγίας Λαύρας προεξάρχοντος του Μητροπολίτου Ελασσώνος ως εκπροσώπου της Ιεράς Συνόδου κ. Βασιλείου,  συγχοροστατούντων των Μητροπολιτών: Πατρών κ. Χρυσοστόμου, Κοζάνης κ. Παύλου, Θηβών κ. Γεωργίου και του οικείου Μητροπολίτου  κ.κ. Αμβροσίου. 

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΞΟΔΙΟ ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ
Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΜΑΣ
κ.κ.ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ 

Ο ΕΠΙΚΗΔΕΙΟΣ ΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΣΕΒΑΜΙΩΤΑΤΟΥ:
 
Το επικήδειο λόγο ἐξεφώνησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος ο οποίος εσημείωσε ιδιαιτέρως ότι στο πρόσωπο του Ηγουμένου συνδυάζονταν το μοναχικό ήθος, το ιερατικόν αξίωμα και η ηγουμενική τιμή. Για κάθε ένα εξ αυτών ο Μητροπολίτης μας ανέπτυξε σχετικά σημεία βασιζόμενος στην Πατερική Θεολογία και στην πρακτική ζωή της αγίας μας Εκκλησίας. 




Επίσης για το κάθε αξίωμα που έφερε ως σταυρό ο μακαριστός Ηγούμενος ομίλησε ξεχωριστά τονίζοντας την μεγίστη προσφορά του στον μοναχισμό όπου έλαμψε ως φως εν τω κόσμω, στην ιερωσύνη όπου ανεδείχθη πατέρας, διδάσκαλος και φορέας του μηνύματος της Αναστάσεως και στον Ηγουμενικό Θρόνο τον οποίο είδε ως πορεία στον Γολγοθά και την Ανάσταση αναδειχθείς ο Πνευματικός Πατέρας, ο Κυβερνήτης και ο Πνευματικός ιατρός της Αδελφότητος της Μονής και της ευρυτέρας περιοχής.
Ειδική αναφορά έκανε ο Σεβασμιώτατος στο γεγονός ότι υπηρέτησε ο μεταστάς ως Ηγούμενος της συγκεκριμένης ιστορικής και παλαιφάτου Ιεράς Μονής Αγίας Λαύρας στην οποία άφησε Ιερά Παρακαταθήκη θυσιαστικής αγάπης προς τον Θεό και την Πατρίδα. Ὁ ηρωικός Ιεράρχης και Εθνεγέρτης Παλαιών Πατρών Γερμανός ο οποίος ύψωσε το Λάβαρο τῆς Ἑπαναστάσεως κάτω από τον πλάτανο της Μονής. Αὐτό το Λάβαρο κράτησε ως Ιερά παρακαταθήκη στα χέρια του και ο μακαριστός Ηγούμενος, ο οποίος ἐβάστασε στους ώμους του αυτή τη βαρειά Θρησκευτική και Εθνική κληρονομιά ἀναδειχθείς αντάξιος των ηρωικών Ηγουμένων, Μοναχών και άλλων Κληρικών που έζησαν στην Αγία Λαύρα, αλλά και στον ευρύτερο Ελληνικό χώρο.
Επίσης έκανε αναφορά στην προσφορά του Ηγουμένου, ως Μετοχιάρη στο Ιερό Μετόχιο Αγίου Αλεξίου της Ιεράς Μονής Αγ. Λαύρας στη πόλη των Πατρών, όπου άφησε φήμην εναρέτου ανδρός.Ὀ  Σεβασμιώτατος κατέληξε με τα Αναστάσιμα λόγια από τον Κατηχητικό Λόγο του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, ο οποίος αναγιγνώσκεται στις εκκλησίες μας την Κυριακή του Πάσχα. 



Επικήδειο λόγο ἐξεφώνησαν, ο Αντιδήμαρχος της γενετείρας του μακαριστού Ηγουμένου, ο Δήμαρχος Καλαβρύτων και εκπρόσωπος του Παγκαλαβρυτινού Συλλόγου. 


Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ.κ. Αμβρόσιος ευχαρίστησε τους παρευρισκομένους Αρχιερείς, τον Ιερό Κλήρο, τους Άρχοντες και τον ευσεβή Λαό, τονίζοντας ιδιαιτέρως την προσφορά του μακαριστού Ηγουμένου στην πνευματική  και κτηριακή ανασυγκρότηση της Μονής. 


Εκ μέρους της Μοναστικής Αδελφότητος, ευχαρίστησε άπαντας ο ιερομόναχος π. Ευσέβιος.  
   
Παρευρέθησαν όλοι οι Ηγούμενοι των Ιερών Μοναστηρίων  της  Ι.Μ. Καλαβρύτων και Αιγιαλείας και της Ι.Μ. Πατρών, ως και Ηγούμενοι και Αδελφότητες από άλλες Ιερές Μονές από τον Ελλαδικό χώρο,αλλά και από την Κύπρο. Την εξόδιο ακολουθία εκάλυψε ο Τ/Σ της Ι.Μ.Πατρών «ΛΥΧΝΟΣ» με συνεργείο το οποίο μετέβη επί τούτου εις την Ι.Μ. Αγίας Λαύρας με επικεφαλής τον Παν/το Αρχιμανδρίτη π. Χρύσανθο Στελλάτο,Δ/ντη των Μ.Μ.Ε. της  Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών.


Πλήθος Λαού έδωσε συγκλονιστική μαρτυρία σεβασμού και αφοσιώσεως στην Αγία μας Εκκλησία, στο Μοναχικό Ιδεώδες και στο πρόσωπο του μακαριστού Ηγουμένου.
 
Την Ιερά Αγρυπνία που προηγήθηκε, τέλεσε ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Χρυσοποδαριτίσσης Πατρών, Αρχιμανδρίτης π. Νικόδημος Μπαρούσης.
  
 

 Στο Ιερό Αναλόγιο της Μονής έψαλαν Ιεροψάλτες και από τις δύο Μητροπόλεις με χοράρχη τον Δ/ντή της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ι.Μ. Πατρών κ. Δημήτριο Γαλάνη.
 
* Να αναφέρουμε, ότι ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος, υπήρξε συμφοιτητής με τον αοίδιμο Γέροντα. Ο Πατρών κ. Χρυσόστομος ήτο λαϊκός και ο μακαριστός Ηγούμενος, Διάκονος.


 « Ο π. Φιλάρετος, ήταν άνθρωπος της αγάπης
και φορέας του μηνύματος της Αναστάσεως.
Καταθέτω την μαρτυρία μου....»
 
Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος 
                                                                                                             
πηγή: i-m-patron.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...