Τετάρτη 25 Μαΐου 2011

ΕΟΡΤΗ ΑΓΙΩΝ ΝΕΟΜΑΡΤΥΡΩΝ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ & ΠΑΥΛΟΥ ΠΟΛΙΟΥΧΩΝ ΤΡΙΠΟΛΕΩΣ

ΜΕΓΑΣ ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ

    Με ιδιαίτερη λαμπρότητα άρχισαν και φέτος οι Ιερές Ακολουθίες εις μνήμη των Πολιούχων της Πόλεώς μας, Αγίων Νεομαρτύρων Δημητρίου και Παύλου.



    Την 21η Μαΐου ημέρα Σαββάτο, στις 7:30  έγινε η υποδοχή των Ιερών Λειψάνων των Αγίων Νεομαρτύρων στην πλατεία Άρεως, από την Ιερά Μονή Βαρσών όπου φυλάσσονται, καθώς και της Αγίας Κάρας του Νεομάρτυρος Δημητρίου, που φυλάσσεται στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου Βασιλείου Τριπόλεως, όπως και του ματωμένου ράσου πού φορούσε ο Άγιος Νεομάρτυρας Παύλος κατά την ώρα του  μαρτυρίου του, το οποίο ευσεβείς Χριστιανοί το συνέλεξαν μετά το μαρτύριό του και το διατήρησαν ως λείψανο και κειμήλιο Ιερόν.



    Σήμερον ο θησαυρός αυτός φυλάσσεται στο Μοναστήρι της Αγίας Ματρώνης στο νησί της Ύδρας, και το οποίο για μια ακόμη φορά μετέφερε για προσκύνημα στην Μητρόπολή μας, η καθηγουμένη της ως άνω Ιεράς Μονης. Τα Ιερά Λείψανα  και το ευλογημένο ράσο,  τέθηκαν σε λαϊκό προσκύνημα, στον εορτάζοντα Ιερό Ναό των Νεομαρτύρων και Προφήτη Ηλία Τριπόλεως.







   Στον Μεγάλο Αρχιερατικό Εσπερινό  προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ, ο οποίος και ομίλησε για τους Αγίους Νεομάρτυρες,  και συμμετείχαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης  Καρυστίας και Σκύρου κ. ΣΕΡΑΦΕΙΜ, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης  Ηλιουπόλεως Αλεξανδρείας κ. ΘΕΟΔΩΡΟΣ,  ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ανδρούσης κ. ΘΕΟΚΤΙΣΤΟΣ, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Επιδαύρου κ. ΚΑΛΛΙΝΙΚΟΣ και ο ποιμενάρχης μας Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης  Μαντινείας και Κυνουρίας κ.κ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ.
   Στην  Ακολουθία   του Εσπερινού έλαβαν  μέρος Πανοσιολογιώτατοι   Αρχιμανδρίτες και  Ιερείς φιλοξενούμενοι από άλλες Μητροπόλεις, καθώς και  Κληρικοί της  Μητροπόλεώς  μας, ενώ έψαλλαν  και απέδωσαν θαυμάσια τους ύμνους  χοροί Ιεροψαλτών της Πόλεως μας.
   Συμμετείχαν δε με κατάνυξη στην  ακολουθία του Εσπερινού, οι Άρχοντες του Τόπου, Εκπρόσωποι  των Στρατιωτικών, Πολιτικών και Πολιτειακών Αρχών και πλήθος ευσεβών Χριστιανών.

ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΗ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ - ΙΕΡΑ ΛΙΤΑΝΕΙΑ

   Το πρωί της Κυριακής εψάλλη στον Ι.Ν. Νεομαρτύρων και Προφήτη Ηλία, ο Όρθρος και στη συνέχεια τελέσθηκε πανηγυρικό Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο,  προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου   Καρυστίας και Σκύρου κ. ΣΕΡΑΦΕΙΜ, ο οποίος κήρυξε και τον θείο λόγο. Στην Θεία Λειτουργία  συμμετείχαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης  Ηλιουπόλεως Αλεξανδρείας κ. ΘΕΟΔΩΡΟΣ,  ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ανδρούσης κ. ΘΕΟΚΤΙΣΤΟΣ, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Επιδαύρου κ. ΚΑΛΛΙΝΙΚΟΣ και ο ποιμενάρχης μας Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης  Μαντινείας και Κυνουρίας κ.κ.  ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ.






   Συμμετείχαν επίσης Πανοσιολογιώτατοι   Αρχιμανδρίτες και  Ιερείς φιλοξενούμενοι από άλλες Μητροπόλεις, καθώς και ο Ιερός κλήρος της Μητροπόλεώς  μας, ενώ έψαλλαν για μια ακόμη φορά  και απέδωσαν θαυμάσια τους ύμνους του Όρθρου  και  της Θείας Λειτουργίας, χοροί Ιεροψαλτών της Πόλεως μας.
   Παρόντες ήταν οι Άρχοντες του Τόπου, οι Εκπρόσωποι  των Στρατιωτικών Πολιτικών και Πολιτειακών Αρχών, καθώς  και πλήθος  ευσεβών Χριστιανών. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας, ετέλεσε Ιερό Μνημόσυνο, έξωθεν του Ιερού Ναού στο Μνημείο των Ηρώων, υπέρ μακαρίας μνήμης και αιωνίου αναπαύσεως των αδίκως τελειωθέντων αδελφών Ποντίων.





  Αμέσως μετά ο Σεβ. Μητροπολίτης μας παρέθεσε  πρόγευμα στους επίσημους προσκεκλημένους στο   Ίδρυμα Τυφλών  Τριπόλεως ΄΄ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ΄΄.
   Το μεσημέρι ο Δήμαρχος της Τριπόλεως κ. Ιωάννης Σμυρνιώτης, παρέθεσε γεύμα στο ΄΄ΕΞΟΧΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ  « COUNTRY INN » στους φιλοξενουμένους επ'  ευκαιρία της Τοπικής ταύτης  Πανηγύρεως.Το απόγευμα  της Κυριακής,  ετελέστη  Μέγας Πολυαρχιερατικός Εσπερινός προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ηλιουπόλεως Αλεξανδρείας κ. κ. ΘΕΟΔΩΡΟΥ, και στην συνέχεια  ακολούθησε η Λιτάνευση των Ιερών Λειψάνων των Αγίων Νεομαρτύρων, στην πόλη της Τριπόλεως.
    Μετά το πέρας της Λιτανεύσεως των Ιερών Λειψάνων των Αγίων Νεομαρτύρων, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης  μας κ.κ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ,  ευχαρίστησε  τους  Αγίους Αρχιερείς για την τιμή και την ευλογία που έδωσαν στο πλήρωμα της Ιεράς Μητροπόλεως Μαντινείας και Κυνουρίας, με την συμμετοχή τους  στην τοπική μας Πανήγυρη, ευχαρίστησε, τον Αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, καθώς και πάντας τους συντελέσαντες με οιονδήποτε τρόπο στην άρτια και άριστη οργάνωση της μεγάλης και λαμπρής  αυτής  Πανηγύρεως, τους Ιερείς τους Μοναχούς και τις Μοναχές, το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ι.Ν. Νεομαρτύρων και Προφήτου Ηλιού Τριπόλεως, τους πολυάριθμους  Ιεροψάλτες, την Αστυνομία, το Στρατό, τα Αγήματα, την Φιλαρμονική, τους Προσκόπους, τα παιδιά των Σχολείων της Πόλεως, την ομάδα Διασώσεως, τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, τα Κατηχητικά Σχολεία των Ενοριών, τους Τελετάρχες, τους εκπροσώπους των υπηρεσιών  του Νομού, κ.α.
   Συνεχίζοντας ευχαρίστησε για την συμμετοχή τους στο σύνολο των λατρευτικών εκδηλώσεων και τις δύο ημέρες αυτές,  τους Άρχοντες του Τόπου, τους Εκπροσώπους   των Στρατιωτικών Πολιτικών και Πολιτειακών Αρχών, καθώς  και  το θεοφιλές πολυάριθμο πλήθος των συμμετεχόντων  ευσεβών Χριστιανών που κατέκλυσε τόσο τον Ιερό Ναό, όσο και αυτούς που συμμετείχαν στην Ιερά Λιτάνευση των  Ιερών Λειψάνων, έκλεισε δε   λέγοντας:   "Η χαρά σήμερα που γεμίζει την ψυχή μας είναι πολύ μεγάλη αφού ήλθατε πάντες  να συνεορτάσετε   μας, τιμώντας  τους Νεομάρτυρές μας.
    Εκφράζω λοιπόν και πάλι τις θερμές ευχαριστίες μου προς όλους όσους ανέφερα και όσους ίσως μου διέφυγε  να αναφερθώ λόγο του μεγάλου πλήθους που συνέρευσε στην Εορτή,  και ζητώ από τους Αγ. Νεομάρτυρες, τον Αγ. Δημήτριο και Παύλο, να είναι πρεσβευτές μας στον ουρανό, να παρακαλούν τον Χριστό με την παρρησία που εκείνοι έχουν και την ομοιότητα που έχουν μαζί μας, γιατί όπως ξέρουμε όλοι, στον αγώνα της ζωής τους  λύγισαν και στην προσπάθεια να επιβιώσουν γονάτισαν, η φτώχεια, η ορφάνια, η αδικία, η τυραννία των κατακτητών τους έκανε να λυγίσουν, να λιποψυχήσουν, να αρνηθούν την πίστη τους.   Όμως η Χάρις του Θεού δεν τους εγκατέλειψε αλλά τους στήριξε, τους οδήγησε σε μετάνοια, και οι δύο Νεομάρτυρες την αμαρτία που έκαναν ζήτησαν να την ξεπλύνουν με το αίμα τους. Ήρθαν λοιπόν εδώ στην Τρίπολη και στους δρόμους της Τριπολιτσάς βροντοφωνούσαν, τόσο ο ένας όσο και ο άλλος, ο μεν Δημήτριος νεαρό παλικάρι 20-22 χρονών, ο δε Παύλος ωριμότερος γύρω στα 30 του, και περπατούσαν στους δρόμους της πόλης μας και ομολογούσαν ότι «Είμαι ο Δημήτριος, είμαι ο Παύλος και θέλω να ξεπλύνω το κρίμα μου με το Αίμα μου, να δοξάσω τον Χριστό με το μαρτύριό μου». Με τα λόγια τους ήθελαν να στηρίξουν τους ραγιάδες, να αντισταθούν στην καταπίεση και να ζητήσουν την Ελευθερία της ψυχής τους αλλά και την ελευθερία της Πατρίδος τους. Ήταν λοιπόν οι Νεομάρτυρες οι πρώτοι αντιστασιακοί ενάντιον της αμαρτίας και των κατακτητών. Μαζί με αυτούς και οι αγωνιστές του λαού μας που έχυσαν το αίμα τους και έσπειραν με τα κόκκαλά τους την Ελληνική γη για να ξεπροβάλει «από τα κόκκαλα βγαλμένη των Ελλήνων τα ιερά» η Ελευθερία της Πατρίδος. Οι Νεομάρτυρες, τα κόκκαλα των οποίων καθαγιαστήκαν και έγιναν Ιερά Λείψανα, μας παρουσιάζονται σήμερα που βρισκόμαστε κάτω από δύσκολες συνθήκες με το μέλλον της Ελλάδος και των Παιδιών μας να είναι αβέβαιο, σήμερα που οι πάντες βρισκόμαστε υπό  πολύπλευρη επιτήρηση ξένων ανθρώπων,   και μας λένε «θυμηθείτε μας, Ακολουθήστε μας. 
    Γνωρίζουμε πως και εσείς λυγίζετε στον αγώνα της ζωής, ότι διαπράττετε αμαρτήματα αλλά μην μείνετε στην πτώση, σταματήστε τον αλληλοσπαραγμό και ενωθείτε μια γροθιά, για την Πίστη και την Πατρίδα, τώρα που υπάρχει ανάγκη και ελλοχεύει ο κίνδυνος της ερημώσεως και του ξεπουλήματος των πάντων. Σηκωθείτε, υψώσετε το ανάστημα σας. Μετανοείτε και αγωνιστείτε για να έρθει η συγχώρηση στην ψυχή σας, η χαρά στη ζωή σας και η αναγέννηση της Ελλάδας μας.
    Τότε ο Χριστός απαιτούσε το μαρτύριο του  Αίματος από το τους Χριστιανούς. Σήμερα όμως, δεν ζητά μαρτύριο αίματος, αλλά μαρτυρία αληθινής και ορθής πίστης. Με αυτά τα λόγια σας εύχομαι ολόψυχα χρόνια πολλά και σας ευχαριστώ δια την εδώ παρουσία Σας, και σας υπενθυμίζω ότι τα Ιερά Λείψανα, θα παραμείνουν εις τον Ιερόν Ναόν  Προφ. Ηλιού και Νεομαρτύρων μέχρι το εσπέρας της 24ης Μαΐου,   ίνα συνεχισθεί   η προσκύνησις αυτών υπό των ευσεβών Χριστιανών.
  Ο Νεομάρτυρας  Δημήτριος:  Ο Άγιος Δημήτριος καταγόταν από τη Χώρα Τριφυλίας του νομού Μεσσηνίας. Οι γονείς του ήταν πτωχοί, αλλά πολύ ευσεβείς. Έμεινε ορφανός από μητέρα σε πολύ μικρή ηλικία και αναγκάστηκε να φύγει από την πατρίδα του με τον μικρό του αδερφό και να εγκατασταθεί στην Τρίπολη για καλύτερη τύχη.  Στην Τρίπολη δούλεψε σε κάποιον Τούρκο, ο οποίος τον έκανε Μωαμεθανό, αρνούμενος την Χριστιανική του Πίστη. Ο Δημήτριος δεν άργησε να καταλάβει το λάθος του και γρήγορα μετάνιωσε για την πράξη του. Εγκατέλειψε τον Τούρκο και την Τρίπολη και πήγε στη Σμύρνη και τη Μαγνησία, πόλεις της Ιωνίας και από εκεί στην Κυδωνία και στη Χίο.  Ύστερα από μετάνοια, προσευχή, εξομολόγηση και με φλογερή πίστη στο Χριστό, δίδαξε το λόγο του Θεού στις πόλεις απ' όπου πέρασε.
   Όταν ένιωσε πλέον δυνατός, επέστρεψε στην Τρίπολη.   Εξομολογήθηκε  στον Ιερομόναχο του Ναού του Αγίου Νικολάου και μετέσχε των αχράντων μυστηρίων, παίρνοντας έτσι τη χάρη του Αγίου Πνεύματος. Κατόπιν πήγε στην αγορά της πόλης όπου διακήρυξε το λόγο του Θεού.  Άδικα οι άπιστοι και κυρίως εκείνος στον οποίον είχε δουλέψει  ο Δημήτριος, με υποσχέσεις και δώρα προσπάθησαν να του αλλάξουν γνώμη.  Αμετακίνητος στην πίστη του και αφού ομολόγησε τρις το όνομα της Αγίας Τριάδας, αποκεφαλίσθηκε την Τρίτη, 14η  Απριλίου 1803. 
  Ο Νεομάρτυρας Παύλος:  Ο οσιομάρτυρας Άγιος Παύλος γεννήθηκε το 1785 στο Σοποτό των Καλαβρύτων από ευσεβείς γονείς. Βαπτίστηκε παίρνοντας το όνομα Παναγιώτης.  Έμαθε την τέχνη του υποδηματοποιού εξασφαλίζοντας έτσι τα απαραίτητα για να ζήσει. Επλανήθη όμως και αρνήθηκε την πίστη του ασπαζόμενος τον Μωαμεθανισμό.  Γρήγορα κατάλαβε το παράπτωμά του, εγκατέλειψε τον τόπο του και πήγε στο Άγιο Όρος. Εκεί έγινε μοναχός, μετονομαζόμενος σε Παύλος, στη μονή της Μεγίστης Λαύρας ζώντας ως ασκητής  με νηστεία και προσευχή.  Αργότερα γύρισε στην πατρίδα του και από εκεί στο Ναύπλιο όπου διακήρυξε με όση δύναμη είχε το λόγο του Θεού.  Κατόπιν ομολόγησε την Πίστη του στο Χριστό στην Τρίπολη, όπου είχε μεταβεί. Εκεί τον συνέλαβαν  και εθανατώθη με αποκεφαλισμό την Τετάρτη 22 Μαΐου1818.
    Ευχόμεθα οι Άγιοι Νεομάρτυρες και Πολιούχοι μας Δημήτριος και Παύλος να είναι πάντα θερμοί πρεσβευτές προς Κύριον και προστάτες όλων  μας. ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!
                                
+ Ιερεύς Ιωάννης Σουρλίγγας
πηγή: ArcadiaPortal.gr

1 σχόλιο:

  1. ΚΑΛΟ ΘΑ ΗΤΑΝ ΝΑ ΒΑΛΕΤΕ ΚΑΙ ΕΙΚΟΝΕΣ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΠΑΥΛΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...