Σάββατο 28 Μαΐου 2011

ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΟΣΙΟΥ ΠΑΤΡΟΣ ΙΩΑΝΝΟΥ ΤΟΥ ΡΩΣΟΥ













   Πανηγυρικά εορτάσθηκε η μνήμη του Οσίου Ιωάννου του Ρώσου και ομολογητού στον ομώνυμο ναό στην Πάτρα. Την παραμονή το απόγευμα τελέσθηκε ο πανηγυρικός Εσπερινός και ομίλησε ο Αρχιμ. π. Γερβάσιος Παρακεντές. Το βράδυ τελέσθηκε Ιερά Αγρυπνία κατά την οποίαν ιερούργησε και ομίλησε ο πρωτ. π. Παναγιώτης Ταρσινός. Την κυριώνυμο ημέρα, Παρασκευή 27 Μαΐου, ιερούργησε και ομίλησε ο πανοσ. Αρχιμανδρίτης π. Αμβρόσιος Γκουρβέλος. Το απόγευμα της ιδίας ημέρας τελέσθηκε Εσπερινός, Ιερά Παράκλησις, επηκολούθησε Λιτανεία της Ιεράς Εικόνος με τη συμμετοχή πολλών ιερέων και διακόνων και ομίλησε επικαίρως ο Αρχιμ. π. Χρύσανθος Στελλάτος, ο οποίος μεταξύ των άλλων είπε:
   " Αγαπητοί μου πατέρες και αδελφοί, συναχθήκαμε για να εορτάσουμε τον όσιο Ιωάννη το Ρώσο και ομολογητή στην πανέμορφη αυτή εκκλησιά για να λατρεύσουμε τον Ζώντα Αληθινό Τριαδικό μας Θεό και να τιμήσουμε τον Άγιο του Θεού...
   Η Εκκλησία μας η αγία, η Ορθόδοξος, που είναι ο Χριστός παρατεινόμενος εις τους αιώνας και η ταμειούχος της Θείας Χάριτος σώζει, λυτρώνει και αγιάζει τον άνθρωπο. Τρανή απόδειξις αποτελούν όλοι οι Άγιοι της πίστεώς μας και το άφθαρτο λείψανο του Αγίου μας. Η Αγία Γραφή μας πληροφορεί ότι "Δίκαιοι εις τον αιώνα ζώσι". Δίκαιος είναi ο φιλόθεος, ο φιλάρετος, είναι εκείνος ο οποίος δεν προσκολλάται στα παρόντα, προσωρινά και μάταια αλλά έχει την καρδιά του στραμμένη προς τον ουρανό και ποθεί την Βασιλεία των Ουρανών. 
   Ζούμε σε μια εποχή κρίσεως και έντονης ανασφάλειας. Τούτο οφείλεται στο ότι δεν έχουμε αφήσει τον εαυτό μας εις τον Θεόν, δεν κάνουμε πράξη τη λειτουργική προτροπή: " και πάσαν την ζωήν ημών Χριστώ τω Θεώ παραθώμεθα ". Ο όσιος Ιωάννης έφυγε από την πατρίδα του, βρέθηκε σε χέρια βαρβάρων και αλλοπίστων, υπέστη ταπεινώσεις και εξευτελισμούς αλλά δεν αρνήθηκε τον Χριστόν. Είχε κατανοήσει τον Λόγον του Θεού: " Γίνου πιστός άχρι θανάτου και δώσω σοι τον στέφανον της ζωής ". 
   Αδελφοί μου να έχουμε εμπιστοσύνη στην πρόνοια του Θεού, να επιστρέψουμε στην εκκλησιαστική ζωή, να μετέχουμε στα Θεία και Ιερά Μυστήρια της Εκκλησίας μας και ακριβώς αυτή η επιστροφή στην πνευματική ζωή θα μας βγάλει μέσα από την κρίση και θα μας οδηγήσει στην Λύτρωση & την Ανάσταση ".


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...