Δευτέρα 8 Νοεμβρίου 2010

Ο ΑΓΙΟΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ


Σε όλη την Ελλάδα, σε όλες τις Ορθόδοξες χώρες και σε ολόκληρο τον κόσμο υπάρχουν μοναστήρια, Ενοριακοί Ναοί και Παρεκκλήσια αφιερωμένα στον Άγιο Νεκτάριο.
Ο Άγιος Νεκτάριος γεννήθηκε στη Συλημβρία της Ανατολικής Θράκης το 1846. Το 1876 εκάρη μοναχός στην Νέα Μονή της Χίου. Ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Νικηφόρος του έδωσε άδεια να σπουδάσει.στην Θεολογική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. " Παρέχεται η άδεια τω Ιεροδιακόνω Νεκταρίω Κεφαλά, αδελφό της Νέας Μονής όπως απέλθη εις Αθήνας, προς εξακολούθησιν των εν τω πανεπιστημιω σπουδών του. Συνιστώμεν δε τοις Αρχιερεύσιν αυτόν, ως ευσεβή χριστοήθη και ενάρετον...".
Παντού και πάντοτε ο Άγιος έζησε ως απλός, ησύχιος και ταπεινός μοναχός. 
Στην Σηλυμβρία στην Κωνσταντινούπολη, στην Αθήνα ως φοιτητής, στην Αλεξάνδρεια ως Επίσκοπος, στην Εύβοια, στην Φθοιώτιδα και στη Φωκίδα ως Ιεροκήρυκας, στην Αθήνα ως σχολάρχης της Ριζαρείου, στην Αίγινα ως κτήτορας της Μονής.


Γόνιμη ήταν η μεταξύ των ετών 1898 και 1920 υψηλή πνευματική φιλία του Αγίου Νεκταρίου με τον σοφό και ενάρετο γέροντα Δανιήλ Κατουνακιώτη. Ο ταπεινόφρων Άγιος δεν δυστάζει καθόλου να απευθυνθεί στον έμεπιρο αγιορείτη γέροντα και να ζητήσει τον κοινοβιακό κανονισμό, το 1918 για την Μονή του στην Αίγινα.
Πιο στενο σύνδεσμο ο Άγιος είχε με δύο άλλους Αγιορείτες, τον Άγιο Σάββα τον Νέον της Καλύμνου (1862-1948) τον επί δωδεκαετία Αγιαννανίτη που συνδέθηκε μαζί του, τον διακόνησε παρακολούθησε τις δοκιμασίες του, τον σαβάνωσε, τον κήδευσε, είδε τα πρώτα θαύματα του, αγιογράφησε την πρώτη εικόνα του, έγινε ο εφημέριος και ο πνευματικός των μοναζουσών στο μοναστήρι του.
Το έργο του πνευματικού παρέδωσε σ' έναν άλλο άξιο Αγιορείτη, τον γέροντα Ιερώνυμο Σιμωνοπετρίτη, ο οποίος συχνά δεχόταν θείες εκμυστηρεύσεις του Αγίου.
Γενικά η βιοεργογραφία του φιλαθωνίτη Αγίου Νεκταρίου τον κατατάσσει με τους " Κατά τρόπον " Αγιορείτες πατέρες. Η σχέση του Αγίου με τους ενάρετους Αγιορείτες, Άγιο Σάββα, Ιωάσαφ, Μηνά και Χρύσανθο τους Αγιαννανίτες, Αβιμέλεχ Μικραγιαννανίτη, Δανιήλ Κατουνακιώτη, Ιωακείμ Νεοσκητιώτη, Σωφρόνιο Κεχαγιόγλου, Νείλο και Ιερώνυμο τους Σιμωνοπετρίτες ως και τους φιλοαγιορείτες Αμφιλόχιο της Πάτμου και Φιλόθεο της Πάρου, ανανέωσε ζωηρά τον μοναχισμό στην Ελλάδα.
Ο Άγιος Νεκτάριος υπήρξε Αξιομίμητος συνεχιστής της Ελληνικής Πατερικής Παραδόσεως " Άριστα συνδυάσας Θεωρίαν και Πράξιν ".
Σήμερα πολλοί Αγιορείτες Πατέρες φέρουν το όνομα του, αγιογραφουν εικόνες του οι οποίες μάλιστα θαυματουργούν, αφιερώνουν Ναούς στο όνομα του όπως στο κελί Αγίου Νικολάου Μπουραζέρη παρα τις Καρυές σε Σταυρονικητιανό κελί παρά την Καψάλα, σε Ξενοφωντινό κελί παρά την Μονή Ρωσικού, γράφουν ύμνους και βιβλία, φυλάνε ευλαβικά τεμάχια τιμίων λειψάνων του και τιμούν πανηγυρικά την μνήμη του.



Άγιε του Θεού Νεκτάριε πρέσβευε υπέρ υμών.

Άρθρο Γ. Παπαθανασίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...