Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2010

2 ΧΡΟΝΙΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΙΜΗΣΗ ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΠΑΤΡΩΝ ΚΥΡΟΥ ΝΙΚΟΔΗΜΟΥ

   

   Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πρώην Πατρών Νικόδημος ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές του στην Αθήνα και εισήχθη στην Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, απο την οποία αποφοίτησε το 1937.


   Από τα μικρά του χρόνια αγαπούσε ιδιαίτερα την Εκκλησία και ζητούσε απο την μητέρα του Καλυψώ, να τον πάει να παρακολουθεί τις Ιερές Ακολουθίες. Αγαπούσε ιδιαίτερα τον Ιερό Ναό του Αγίου Ελισαίου, όπου έψελνε ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης και ιερουργούσε ο π. Νικόλαος Πλανάς, που αργότερα κηρύχθηκε Όσιος της Εκκλησίας μας, μετά απο ενέργειες του Σεβασμιωτάτου κ. Νικοδήμου.


   Όταν ήταν 24 χρονών, ανακοίνωσε στους γονείς του την πρόθεσή του να ιερωθεί. Η χειροτονία του σε διάκονο έγινε στις 15 Ιανουαρίου 1939, λίγο πριν συμπληρώσει το 25ο έτος της ηλικίας του, από τον Μητροπολίτη Σάμου Ειρηναίο, στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Πευκακίων.


   Την εποχή εκείνη εξελέγη Αρχιεπίσκοπος Αθηνών ο μακαριστός Χρύσανθος, ο οποίος ζητούσε έναν καλό Αρχιδιάκονο. Η επιλογή του ήταν ο κ. Νικόδημος. Κατά την διάρκεια της παραμονής του στην Αρχιεπισκοπή, ο κ. Νικόδημος διετέλεσε Αρχιδιάκονος από το 1939 έως το 1944 και γραμματέας απο το 1939 έως το 1957. Το 1944 χειροτονήθηκε Ιερέας - Αρχιμανδρίτης. Διακόνησε ως Ιεροκήρυκας στην Αθήνα και στα Ιωάννινα, και για τέσσερα χρόνια, απο το 1957 έως το 1961, ήταν καθηγούμενος της Ιερά Μονής Πετράκη. Τότε μετακλήθηκε και ανέλαβε τη διεύθυνση της Θεολογικής Σχολής του Τιμίου Σταυρού στην Βοστώνη των Ηνωμένων Πολιτειών. Μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα, εξελέγη το 1965 Μητροπολίτης Ζιχνών και Νευροκοπίου και χειροτονήθηκε τον Νοέμβριο του 1965. Τον Μάϊο του 1974 εξελέγη Μητροπολίτης Πατρών.


   Λίγους μήνες πριν την ανάρρησή του στον Αποστολικό Θρόνο των Πατρών, με πρωτοβουλία του εγκαινίασε τον Νέο Ιερό Ναό του Αγίου Ανδρέου. Επί των ημερών μεταφέρθηκε στην Πάτρα τμήμα του Σταυρού επι του οποίου μαρτύρησε ο Πρωτόκλητος Απόστολος Ανδρέας απο τη Γαλλία, όπου φυλασσόταν, και πιο πρόσφατα η κάρα της Αγίας Ειρήνης.


    Ο κ. Νικόδημος διετέλεσε πολλές φορές μέλος της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου και αντιπρόεδρος της, αλλά και μέλος διαφόρων Συνοδικών Επιτροπών κυρίως εκείνων που σχετίζονται με δογματικά και εκκλησιαστικά θέματα. Σε πολλές περιπτώσεις του ζητήθκε απο την Ιερά Σύνοδο να κάνει εισηγήσει για ιδιαίτερα ευαίσθητα ζητήματα όπως ο πολιτικός γάμος, το αυτόματο διαζύγιο κ.α.
Πολυγραφότατος, βαθύς γνώστης της Ελληνικής Γλώσσας, της αρχαίας αλλά και της νέας, έχει ένα σημαντικό συγγραφικό έργο. Το έργο αυτό δεν περιορίζεται μόνο σε Αγιολογικά εκκλησιαστικά πονήματα. Περιλαμβάνει επίσης διάφορα λειτουργικά κηρύγματα του Σεβασμιωτάτου.
   Στον τομέα όμως όπου ο Μητροπολίτης κ. Νικόδημος είναι μοναδικός, είναι η υμνογραφία του. Μεταξύ των άλλων έχει συγγράψει Ασματικές Ακολουθίες, παρακλητικούς κανόνες, τροπάρια και απολυτίκια,  εγκώμια και άλλα.


   Δικαιολογημένα, λοιπόν, θεωρείται και είναι μία απο τις κορυφαίες μορφές της Ορθόδοξης Εκκλησίας.
    Μετά την συμπλήρωση 66 ετών στον κλήρο και 30 ως Ποιμενάρχης στην Αποστολική Εκκλησία της Πάτρας παραιτήθηκε της θέσεως του ανοίγοντας τον δρόμο στους νεότερους.
Θα επανέλθουμε με άλλα αφιερώματα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...