Κυριακή 30 Μαΐου 2021

Υποδοχή του Λαβάρου της Επαναστάσεως στην Ι. Μονή Καλτεζών

Σε κλίμα ευλάβειας και συγκινήσεως πραγματοποιήθηκε σήμερα, το απόγευμα, η υποδοχή του ιστορικού Ιερού Λαβάρου της Επαναστάσεως στην Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου Καλτεζών Αρκαδίας, εκ της Ιεράς Μονής Αγίας Λαύρας Καλαβρύτων, όπου και φυλάσσεται.

Της υποδοχής και του Πανηγυρικού Εσπερινού προέστη ο Σεβ. Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας κ. Αλέξανδρος, με την συμμετοχή του Σεβ. Μητροπολίτη Πατρών κ. Χρυσοστόμου και του Θεοφιλ. Επισκόπου Τεγέας κ. Θεοκλήτου.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος κ. Αλέξανδρος αναφέρθηκε στην αποφράδα εκείνη ημέρα της Αλώσεως της Κωνσταντινούπολης στις 29 Μαΐου 1453 και στις λεηλασίες των βαρβάρων κατακτητών που Την άλωσαν. “Η Εκκλησία, οι Επίσκοποι, οι Ιερείς, τα μοναστήρια και οι καλόγεροι έγιναν μέσα στην σκλαβιά το αποκούμπι των Ελλήνων” τόνισε χαρακτηριστικά. Ακολούθως, αναφέρθηκε στο γεγονός της Πελοποννησιακής Γερουσίας, η οποία έλαβε χώρα στο Μοναστήρι των Καλτεζών, τονίζοντας, ότι η αρχή του νεοσύστατου Έθνους μας στηρίχτηκε στην Εκκλησία, τόσο πνευματικά όσο και υλικά. Τέλος, ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Πατρών κ. Χρυσόστομο για την παρουσία του στις εορταστικές εκδηλώσεις, τον Σεβ. Μητροπολίτη Καλαβρύτων κ. Ιερώνυμο για την άδεια μεταφοράς του Ιερού Λαβάρου, αλλά και τον Δήμαρχο Τρίπολης κ. Κώστα Τζιούμη για την αρωγή του στο Μοναστήρι.

Εν συνεχεία τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των συγκροτησάντων την Πελοποννησιακή Γερουσία.

Να σημειωθεί, ότι η υποδοχή του Ιερού Λαβάρου πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του εορτασμού των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση και προς τιμήν της Πελοποννησιακής Γερουσίας, η οποία συνεκλήθη στην ιστορική Ιερά Μονή των Καλτεζών. 



 































 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...