Τρίτη, 29 Ιανουαρίου 2013

Καλό ταξίδι παπά Νίκο

 Φωτογραφία: Η πόλη των Πατρών θρηνεί....η περιοχή των Προσφυγικών οδύρεται...χάσαμε μία μεγάλη μορφή...π. Νικόλαε...χαμογελαστέ άνθρωπε...άνθρωπε της καρδιάς μας...δεν θα σε ξεχάσουμε ποτέ....όλος ο κόσμος που ήρθε στον Ναό της Αγίας Φωτεινής προ ολίγου να ξέρεις ότι θα είναι πάντα μαζί σου...!

Kαλό ταξίδι παπά-Νίκο! 
Δυστυχώς δεν άκουσα σήμερα πένθιμα τις καμπάνες της Αγίας Φωτεινής. Η είδηση του θανάτου του πατέρα Νικόλαου με βρήκε στη Γερμανία όπου εργάζομαι ως υδραυλικός. «Πέθανε ο παπά- Νίκος» με ενημέρωσε η μητέρα μου από το τηλέφωνο. Σκέψεις πολλές πέρασαν από το μυαλό. Μια ολόκληρη ζωή σε μερικά δευτερόλεπτα. Σε ποιόν να μιλήσεις και τι να εξηγήσεις τι έγινε και είσαι έτσι. Επειδή η παραμονή μου εδώ λόγω δουλειάς δεν μου επιτρέπει να βρίσκομαι αύριο στον τελευταίο αποχαιρετισμό του ποιμενάρχη μας. Ας μου επιτρέψετε λοιπόν να πω δυο λόγια.
Ανήκω στους γραφικούς που γαλουχήθηκαν μέσα στην εκκλησία. Συγχωρέστε μας που θεωρούμε την εκκλησία μάνα του Γένους. Την κεφαλή στα δύσκολα, στην πίκρα και τη χαρά. Εκεί είχα την τύχη να τον γνωρίσω. Τον θυμάμαι πάντα με χαμόγελο και μια διάθεση προσφοράς. Να στέκει αγέρωχος και να συνομιλεί μαζί μας. Να μας παρακινεί να στηρίζουμε και τον Ολυμπιακό και τον Άρη Πατρών στο γήπεδο της Πλατείας Ελευθερίας. Να είμαστε απλοί, ανθρώπινοι και να σεβόμαστε όλους τους άλλους, που για διάφορους λόγους δεν ήταν τόσο κοντά στην εκκλησία όσο εμείς. Να μην ζούμε με κουμπάκια. Μα προπάντων να είμαστε περήφανοι για την καταγωγή μας και όχι να ντρεπόμαστε για αυτή. Να λέμε πως είμαστε από τα Προσφυγικά με καταγωγή από τη Σμύρνη, την Αλικαρνασσό, την Αμάσεια. Χώματα αλησμόνητα, πατρίδες αξέχαστες.
Αγαπητέ παπά Νίκο, η σκέψη μου από το χιονισμένο Αμβούργο είναι μαζί σου. Βλέπεις οι σημερινοί κυβερνώντες τα κατάφεραν να μην μπορώ να εργαστώ στη χώρα μου. Να μην παραβρεθώ στο τελευταίο σου αντίο. Να ξέρεις όμως ό,τι και να κάνουν, εκεί θα γυρίζω. Στην μικρή εκκλησία της Αγίας Φωτεινής που εμείς τη φανταζόμαστε μεγάλη και αρχοντική! Σαν την Αγία Φωτεινή της Σμύρνης με το περίφημο καμπαναριό της.
Καλό ταξίδι λοιπόν πατέρα Νικόλαε! Εκεί που θα πας να μας τους χαιρετήσεις όλους. Τον Σαλώνων Ησαία, τον Κύπρου Κυπριανό και τον Γρηγόριο τον Ε'. Μην ξεχάσεις τον Χριστόδουλο μας. Και να τους πεις και στα πέρατα της γης και αν βρισκόμαστε, το καντήλι δε θα σβήσει... Σε πείσμα των καιρών!
Ένα προσφυγόπουλο 3ης γενιάς. 

Ανδρέας Κατσίνας 

Η Εξόδιος Ακολουθία του Προϊσταμένου του Ι. Ν. Αγίας Φωτεινής Πατρών ετελέσθη σήμερα Τρίτη στις 11 το πρωί από τον Ι. Ν. της Αγίας Φωτεινής προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρών κ.κ. Χρυσοστόμου. Η ταφή έγινε στο Β΄ Δημοτικό Κοιμητήριο Λεύκας. Ο πρωτοπρεσβύτερος Νικόλαος Χαρ. Παπαδόπουλος εκοιμήθη σε ηλικία 68 ετών. 
Αιωνία του η μνήμη!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...